hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

A nők termékenységét is rombolja a légszennyezés

Kimutatták, hogy a légszennyezés összefüggésbe hozható a petefészek aktivitásának csökkenésével, írja a Guardien nyomán a FemCafé.

A szakértők szerint egy kutatás eredményei arra utalnak, hogy a női reprodukciós rendszert, befolyásolják a környezeti tényezők és habár a tanulmány nem kifejezetten a légszennyezettség hatását vizsgálja a termékenységre nézve, a kutatók elmondták, hogy ha a légszennyezettség tartós hatással van a női szervekre, akkor a nők hamarabb meddőkké válhatnak és a folyamat így korábbi menopauzát eredményez.

– Életünk környezeti hatásai nagyon fontosak, így a beltéri és kültéri környezetünkre is oda kell figyelnünk – mondta a FemCafé szerint kutatás vezetője, Antonio La Marca, a Modena és Reggio Emilia Egyetem professzora. La Marca azt is hozzátette, hogy korábbi kutatások is bizonyítják, hogy van kapcsolat, a magas légszennyezettség és a csökkenő női termékenység között. Például az állati modellek alapján is kikövetkeztethető, hogy a szennyezettség hatással van az AMH-hormonok (Anti-Müller hormon) számának csökkenésére. A kutatáshoz 1300 nőt is megvizgsáltak, ami alapján kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik nagyvárosban, vagy magasabb légszennyezettségű közegben éltek, kisebb volt az AMH-hormonok száma.

(forrás: Fem Cafe)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink