hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A mióma katéteres gyógyítása

A 100. mióma embolizációt végezték el a Semmelweis Egyetemen, minek köszönhetően akár gyermeket is vállalhatnak azok a nők, akiknek meddőségét a méh jóindulatú elváltozása okozza.

A műtéti eljárással a komoly fájdalmakat, vérzést és akár meddőséget is okozó jóindulatú daganatok kíméletes gyógyítása vált lehetővé. A mióma a fogamzóképes korban lévő magyar nők 20-25 százalékánál mutatható ki. Mérete változó, néhány millimétertől a hasüreg nagy részét kitöltő daganatig terjedhet. Az általa okozott tünetek jellemzően a rendellenes vérzés illetve a rendkívül fájdalmas menstruáció. A göbök meddőséget okozhatnak és növelik a spontán vetélések számát is.

Korábban kezelésük csak altatásos műtéttel, a has felnyitásával volt lehetséges, ami gyakran a méh teljes eltávolításával végződött. Az új katéteres eljárással azonban csupán helyi érzéstelenítésre van szükség. Mesterséges infarktust idéznek elő a daganat szöveteiben, ami ezután további növekedésre nem képes, sőt, jelentősen összezsugorodik. A betegek több mint 80 százalékánál a panaszok jelentősen csökkennek vagy elmúlnak, és akár teherbe is eshetnek.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés