hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Csak a magyarok harmadának normális a testtömegindexe

A 24.hu az Eurostat adatait elemzi, rámutatva, hogy a túlsúly Magyarországon különösen a férfiak és a 35 évnél idősebbek körében jellemző.

Az Európai Unió lakosságának fele túlsúllyal küzdött 2019-ben – derül ki a 24.hu szerint az Eurostat adatsorából.

Máltán és Horvátországban él a legtöbb túlsúlyos ember, vagyis akinek a BMI-je legalább 25. Őket követi Csehország és Magyarország és Szlovákia, de a negyedik visegrádi ország, Lengyelország sincs nagyon lemaradva. Az uniós átlag 51,3 százalék, ami a magyar eredménynél 7 százalékponttal kevesebb. A túlsúlyosak aránya Olaszországban a legalacsonyabb, de további hét olyan tagállam van, ahol az arány 50 százalék alatt van.

Magyarországon a lakosság 2,7 százaléka számít alultápláltnak, ez szinte azonos az uniós aránnyal, és a magyaroknak kicsivel több, mint a harmada mondhatja el magáról, hogy a testtömegindexe a normális kategóriába tartozik. A lakosság további harmada már elhízottnak számít, közel negyede pedig erősen elhízottnak.

A férfiaknál a teljes lakossághoz képest alacsonyabb az alultápláltak és a normális BMI-vel rendelkezők aránya, az elhízottaké viszont 40 százalék, az erősen elhízottaké pedig átlépi a 25 százalékot. Ezzel szemben a nőknél az átlagosnál magasabb mind az alultápláltak (3,9 százalék), mind az egészséges testtömeggel rendelkezők aránya (44 százalék), az elhízottaké és az erősen elhízottaké viszont az átlagosnál alacsonyabb. Igaz, a túlsúlyosak aránya még a nők körében is 52,1 százalék, de ez jóval alatta marad a férfiaknál kimutatott 65,2 százalékos aránynak.

Érdekes képet mutat a korcsoportok szerinti felosztás. A 18 és 24 év közöttiek körében 5,8 az alultápláltak köre, ez több mint kétszerese az átlagnak. Ugyanebben a korosztályban a legnagyobb azonban azoknak az aránya is, akiknél normális BMI-t mértek – majdnem 63 százalék –, és ennek megfelelően a lakosság egészéhez képest itt a legkevesebb túlsúlyos is. 25 év felett ugyan az átlagos mértékűre csökken az alultápláltak aránya, de majdnem 13 százalékponttal növekszik a túlsúlyosaké, míg a normális testsúlyúaké mintegy 9 százalékponttal csökken.

(forrás: 24.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink