hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Az anya elhízása háromszorosára növeli a gyermeknél a zsírmáj kialakulásának kockázatát

A Journal of Hepatology folyóiratban jelent meg a svéd Karolinska Institutet és a Harvard Egyetem kutatócsoportja által lefolytatott ESPRESSO vizsgálat összefoglalása, mely szerint az elhízott, azaz 30 BMI feletti testtömeg-indexű édesanyák gyermekeinél háromszoros a nem-alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásának kockázata az egészséges testtömegű anyákéhoz képest.

Bár a vizsgálatban igen nagy populációt elemeztek, így a svéd születési regiszterben szereplő, 1992 után született összes gyermek adatait felhasználták, nem zárhatók ki a szocioökonómiai tényezők, ez a vizsgálat komoly korlátjának tekinthető. Pedig a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az állatkísérletek során kapott hasonló eredmények embereknél is igazak-e, vagyis az anya elhízása olyan élettani folyamatokat indít-e el a magzat szervezetében, mely később a gyermek elhízását okozhatja.

Ha a későbbi vizsgálatok során beigazolódik, hogy a zsírmáj kialakulásának hajlama örökletes, annak igen súlyos népegészségügyi vonzatai lehetnek, például Svédországban gyermekeknél a zsírmáj gyakorlatilag ismeretlen, az USA-ban viszont a gyerekek 5-10%-ánál kimutatható.

Forrás: Hannes Hagström et al, Maternal obesity increases the risk and severity of NAFLD in offspring, Journal of Hepatology (2021).

 

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink