2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A kormány forgatókönyve alapján magyarok százai halhatnak meg?

Magyarok százai halhatnak meg naponta a Portfolio szerint, ha valóra válik az a forgatókönyv, amelyről a miniszterelnök beszél.

Orbán Viktor miniszterelnök egyre többször beszél egy olyan számításról, amely szerint a járvány csúcspontján 800-1000 magyar lehet lélegeztetőgépen egyszerre, emlékeztet a Portfolio, amely azt elemezte, mivel jár ez a forgatókönyv.

Jelenleg hivatalosan 25 ezer (aktív) fertőzött van az országban, miközben 80 körüli a lélegeztetettek száma, és naponta 15-24 között mozog az elhunytaké.

A miniszterelnök által ismertetett prognózis szerint tízszer annyian lehetnek lélegeztetőgépen a járvány csúcspontján, mint jelenleg. A következő hetekben tehát egyre több kórházban ápoltat és lélegeztetettet láthatunk majd, ha nem szorul vissza a járvány. A kormány tehát úgy tűnik, hogy alapvetően azzal kalkulál, hogy erőteljesebben igénybe veszi az egészségügyi ellátórendszert a koronavírus-járvány. Ez azonban azt is jelenti, hogy nagyon jelentősen meg fog ugrani a halálozások száma is az országban.

Megnéztük, hogy 800 lélegeztetett eléréséig hogyan alakulnak a halálozások. Feltételeztük, hogy a járvány terjedésével párhuzamosan egyre többen kerülnek lélegeztetőgépre, illetve megnéztük, hogyan alakultak az elmúlt hetek halálozási mintái, amelyet kivetítettünk a következő időszakra. Azt feltételeztük, hogy csak egyetlen pillanatra lesz 800 lélegeztetett. Azzal számolunk, hogy mindenki megfelelő időben egészségügyi ellátást kap, és az egészségügyi személyzetnek nem jelent gondot ez a jelentősen megemelkedő terhelés, vagyis ugyanolyan színvonalon tudnak gyógyítani 800 lélegeztetettet, mint most a 80-at.

  • A lap számításai szerint a legkedvezőbb forgatókönyv esetén 3700 fő hal meg koronavírussal összefüggésben addig, amíg a lélegeztetettek száma eléri a 800 főt, ehhez azonban minden nap úgy kellene alakulnia a halálozásoknak, mint ahogy az eddigi legkedvezőbb napokon.
  • A leginkább kedvezőtlen forgatókönyv esetén több mint 11 ezer halálos áldozata lenne a járványnak a 800 lélegeztetettig eltelt idő alatt, amennyiben ahhoz hasonló lenne a halálozási minta, mint amit az eddigi, kedvezőtlenebb napokon láthattunk.
(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés