2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Már európai szinten is aggódnak a hazai járványhelyzet miatt

Az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében több európai országot megnevezett, ahol „fokozott aggodalmat” vált ki a pandémia alakulása, írja a Liner.

Az France24 jelentésről készült beszámolója szerint az ECDC hét Európai Uniós országot nevezett meg, ahol megnőtt a koronavírus halálozási rátája, név szerint Magyarországot, Bulgáriát, Csehországot, Horvátországot, Máltát és Romániát. Ebből levonható, hogy Közép-Kelet-Európában jelentősen felgyorsult a vírus terjedése.

A jelentés azt a csoportot, melybe hazánk is beletartozik, úgy jellemezte, hogy magasabb az aránya a súlyos eseteknek, illetve kórházi ápolásra szorulóknak, illetve a halálozási ráta már most megemelkedett, és a jövőben is az emelkedése várható. A jelentésben megjegyzik, az aggodalom főleg onnan ered, hogy már az idősek körében is újra nagyobb mértékben terjed a vírus.

Az ECDC szerint egyelőre a fiatalok körében az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Ausztriában, Dániában, Észtországban, Írországban, Luxemburgban, Hollandiában, Portugáliában, Szlovákiában, Szlovéniában, Belgiumban és Svédországban terjed a vírus, ám az utóbbi esetében megjegyzendő, hogy nem küzdenek nagy járványkitörésekkel, míg a kontinensen több országban igen, írja a lap.

Az egészségügyi hatóság ezen felül kiemelte, hogy a meg nem említett uniós országokban egyelőre „stabil a helyzet” vagyis alacsony a fertőzési szám, valamint azt is kiemelték, hogy a blokkon belül továbbra is magas a lakosság „sérülékenysége”, és a prevalencia-adatokból az vonható le, hogy a lakossági immunitás továbbra is 15 százalék alatt van.

(forrás: Liner)

cimkék

hirdetés

Könyveink