hirdetés
2022. július. 05., kedd - Emese, Sarolta.
hirdetés

A kórházak is nyerhetnek a várólisták csökkentésével

A Magyar Kórházszövetség sokat vár a várólistákat csökkentő programtól, és abban bízik, hogy a megvalósítást a negyedik hullám kevésbé befolyásolja, közli az InfoStart.

Várták már a hazai egészségügyi intézmények a kormány intézkedését, hiszen a pandémia miatt jelentősen megnőtt a beavatkozásokra váró betegek száma. A 12,2 milliárd forintos plusz forrás segítségével most mindenki hamarabb sorra kerülhet – hangsúlyozta a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Ficzere Andrea a friss adatokat is részletezte.

  • Legtöbben szürkehályogműtétre várakoznak, az ő számuk meghaladja a 16 ezret.
  • A második legtöbben térdportézis műtétre várnak, több mint 8 ezren,
  • a dobogó harmadik fokán a csípőprotézis-beültetés előtt álló betegek vannak.

Ugyanígy várakoznak még, de lényegesen kevesebb számban sérvműtétre, különböző diagnosztikai szívkatéterezésre, illetve epekövesség miatti beavatkozásokra.

A program a kórházaknak is külön lehetőséget ad – tette hozzá Ficzere Andrea. Ugyanis 30 százalékkal több pénzt kapnak egy-egy beavatkozásra, és ennek a többletnek legalább a 80 százalékát vissza tudják forgatni az ellátásban résztvevőknek, amit komoly ösztönzőnek, és kiváló lehetőségnek tart az intézmények számára a kórházszövetség elnöke. A szakember szerint bizonyára vannak olyan kórházak, vagy olyan szakterületek, ahol nehezebb lesz a megvalósítás, hiszen léptek ki dolgozók a betegellátásból, de úgy gondolja, hogy nagyjából megvan az a létszám, ami a halasztott műtétek felgyorsításához szükséges.

Azt viszont még nem tudni, hogy a megvalósításba a pandémia negyedik hulláma miként szól bele – mondta.

(forrás: Infostart)
hirdetés
hirdetés

Könyveink