hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Varga Péter Pál: A magánellátásban is munkaerőhiány lesz

A Budai Egészségközpont (BEK) alapítója és vezetője, Varga Péter Pál a Forbesnak adott interjút, amelyben a várólistákról si beszélt.

„Pénzügyi tartalékunk mindig volt, átvészeltük volna a covidjárványt is, de konkrétan az OTP Bank alapítványának háttértámogatása nagyon komoly biztonságot adott” – mondja Varga Péter Pál arról, hogy tavaly, a koronavírus-járvány alatt sokat jelentett Csányiék befolyása. „De kaptunk eszközöket többek között a Generalitól is, és mellettük még több partnerünk jelezte, hogy segít nekünk, ha szükségünk van rá. Hála istennek ezzel már nem kellett élnünk” – teszi hozzá.

Varga azt mondja, hogy a pénzügyeik és főleg a hitelpolitikájuk mindig „konzervatív volt”. Azon csak mosolygott, amikor egy versenytársuk tízmillió euró körüli, külföldről bevont tőkéjéről szóltak a hírek a sajtóban. „Mi ugyanabban az évben önerőből többet költöttünk fejlesztésre” – mondja.

Mindenesetre az láthatóan nem jön rosszul a BEK-nek, hogy 2021-et várhatóan úgy lehet majd lezárni, hogy annak nagyobb részében nem kellett a koronavírussal küzdeni: a tavalyi 9,5 milliárdos árbevételük után idén úgy számolnak, hogy december 31-ére 13 milliárd forint fölé kúszik majd ugyanez a szám.

„Általánosságban biztos igaz, hiszen az árbevétel-növekedésünk is – anélkül, hogy árakat emeltünk volna – a magánellátásból jön” – mondja Varga a kérdésre, miszerint érzékelik-e, hogy az állam a közegészségügyből egyre inkább a magánellátás felé tolja a pácienseket.

Máshol azonban egészen más irányokat tapasztalnak.

„A gerincgyógyászatban azonban éppen az ellenkezőjét látjuk. Idén nyárra egy egész komoly szerződést kötöttünk az állammal. Kétségtelenül sokáig tartott, de sikerült dűlőre jutni, és most egy nagyon jó finanszírozást alakítottunk ki, aminek köszönhetően – ha nem szól ismét közbe a járvány – egy év alatt le lehet rendezni a várólistákat a közfinanszírozott ellátásainkban” – a megállapodást szerinte elsősorban „a szükség” gyorsította fel, mert állami oldalról is tarthatatlannak látták az egyre hosszabb várólistákat.

Egyes műtéti típusoknál a másfél évet is meghaladta a várakozási idő. Varga szerint különösen fájdalmas a gyermekgerinc-műtéti (deformitás) várólista, ahol legalább egy évvel kell számolni még ma is, ha a covidhelyzet nem súlyosbodik.  

Varga emellett úgy látja, nem lehet eléggé hangsúlyozni a hálapénz kérdésének rendezését, ami szerinte sokévtizedes kívánsága volt már a magyar orvostársadalomnak. Ahogy az orvosfizetések rendezése is fontos lépés szerinte, de nem ez fog nagyobb versenyt hozni a munkaerőért a köz- és a magánegészségügy között.

„Még élesebb lesz a harc, mert egyre kevesebb az egészségügyi dolgozó. Ez nem csak magyar trend, hanem egész Európában mindenhol jellemző. De ne felejtsük el, hogy ha a brit vagy német egészségügy veszít el dolgozókat, van neki honnan elszívnia. Nekünk már nincs. Régen a Felvidékről, Kárpátaljáról vagy Erdélyből lehetett hozni utánpótlást. Ma viszont a szlovák és a román egészségügy már jobb fizetést ad, mint a magyar. Onnan már nem fog senki idejönni.”

A teljes beszélgetést a Forbes közli.

(forrás: Forbes)
hirdetés

Könyveink