hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Fúró helyett endoszkóp

Mikrobeavatkozás a könnycsatornában

Altatás és csontfúró helyett egy hajszálvékony endoszkóp is elegendő a könnycsatorna elzáródásának gyógyításához. Az új, minimálisan invazív eljárással nemcsak láthatóvá tehető az elzáródás, hanem ballonos tágítással vagy lézerrel azonnal meg is szüntethető.

A könnycsatorna elzáródása a kellemetlen tüneteken, a könnycsorgáson és a diszkomfortérzésen kívül komoly szövődményekkel – visszatérő gennyes gyulladással, hosszabb távon látáskárosodással – is fenyeget. Ez idáig dakriociszto-rinotomiával kezelték. A műtét során az orrüreg oldalfalának egy részét vésővel vagy fúróval eltávolítják, és megnyitják a saccus lacrimalist, hogy a könny ismét el tudjon folyni. A beavatkozást vagy a medialis szemzugban ejtett bőrmetszéssel, vagy endonasalis behatolással hajtják végre. Az általában narkózisban végzett műtét többnapos hospitalizációt igényel.

Az új endoszkópos eljárás kifejezetten atraumatikus. Ambulánsan, helyi érzéstelenítés mellett átlagosan fél óra alatt elvégezhető. A punctum lacrimalén át a könnycsatornába egy hajszálvékony endoszkópot vezetnek. Ez a mindössze egy milliméter átmérőjű eszköz magában foglalja a fényforráshoz és kamerához csatlakozó száloptikát, az öblítőfolyadékot vezető, valamint a tágító ballont vagy lézerforrást befogadó munkacsatornát is. Az optika segítségével mind a könnyzsák előtti területek, mind a ductus nasolacrimalis eltérései láthatóvá válnak. A részleges elzáródás a PTCA során alkalmazotthoz hasonló, de annál persze jóval kisebb ballonnal eredményesen megszüntethető. A teljesen elzáródott könnycsatornát kis teljesítményű lézersugárral teszik átjárhatóvá. Mindkét eljárás után vékony szilikonstentet vezetnek a könnycsatornába, ami megakadályozza a szűkület kiújulását. Fél év után a stent eltávolítható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés