hirdetés
hirdetés
2018. október. 15., hétfő - Teréz.
hirdetés

Táplálkozás

A kávé és a fekete tea csökkenti a méhrák kockázatát

Azoknak a nőknek, akik naponta néhány pohár kávét vagy teát isznak, kisebb a kockázatuk az endometriális rákra, amely a méh nyálkahártyájában növekszik – közölték amerikai kutatók.
hirdetés

Ennek a típusú ráknak kockázati tényezője az idősebb életkor, az elhízás és minden, ami több ösztrogén hatásának teszi ki a nőt, például a késői menopauza vagy az ezt követő hormonterápia.
Az International Journal of Cancer áprilisi számában megjelent tanulmányban 1082 nővel készült felmérés adatait összegzik. Eszerint azoknál a nőknél, akik naponta legalább négy fekete teát vagy kávét ittak, mintegy fele akkora valószínűséggel jelentkezett endometriális rák, mint a  fekete teát-kávét nem fogyasztóknál (esélyhányados: 0,47). Azoknak a nőknek, akik kettőnél több csésze teát ittak naponta, 44 százalékkal volt kisebb az esélyük a méhrákra.
Azoknál a nőknél, akik csak kávét ittak, nem volt ennyire egyértelmű az eredmény, bár náluk is 29 százalékos esélycsökkenést tapasztaltak a kutatók. Susan E. McCann, a kutatás vezetője elmondta, hogy a kávé és a fekete tea védőhatása vélhetően a koffeinnek tulajdonítható, ám ez csak az egyik  lehetséges ok. Mindenesetre, amikor a koffeinmentes kávét fogyasztók adatait vetették össze a nem kávézókéval, nem találtak különbséget a rákkockázat mértékében.
McCann szerint a koffein olyan enzimeket aktivál, melyek csökkenthetik a rákkeltő anyagok hatását a szervezetben. A kutatók úgy vélik, az italokban jelenlévő más anyagok is szerepet játszhatnak, így a flavonoidok és más antioxidáns anyagok, melyek a károsodástól védik a sejteket.
McCann arra is utalt, hogy a vizsgálatukban szereplő kávézó és teázó nők átlagos súlya kisebb volt, mint a többieké, az italok előnyös hatása ezzel is kapcsolatban lehet.

MTI

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
"A kávékedvelők a szívinfarktust is könnyebben megússzák"; " A gyakran kávézó hölgyeket ritkábban üti meg a guta"; "A kávé védhet a szájüregi ráktól"...és még
"csökkentheti a méhrák kockázatát is".
Eddig is lelkiismeret-furdalás nélkül kávéztam, csak úgy, az élvezetért és a barátnőkkel együtt töltött idő kedvéért.
Még nyugodtabb vagyok, mióta tudom, hogy az antioxidánsok és a flavonoidok védik a sejtjeimet a károsodástól. Az igazi védelmet azonban a ganoderma gomba adja (a
kávémban!).
A pecsétviaszgombában található szerves germánium és a poliszacharidok igazi testőrök:
"Szerves germánium (Ge): Akár másfélszeresére növeli a vér oxigénfelvevő képességét; javíthatja az emésztést; megelőzheti a szövetek elhalását. Dr. Kazuhiko
Asai kutatásai szerint a Ganoderma 800-2000 milliomodrészben tartalmaz germániumot. Ez négy-hatszor annyi, mint amennyi a panaxgyökérben található.
Poliszacharidok: Ezek erősíthetik a szervezet immunrendszerét, megölik a vírusokat. Japán gyógyszeripari vállalatok gyógyászati alkalmazáshoz megfelelően
finomították, és a Koseisho Egészségügyi Részlege Japánban támogatott gyógyszernek nyilvánította." (A Magic Herbal Medicine füzet fordítása)
Zseniális ötlet ezt a hasznos tápanyagot a kávéval társítani! A stressz is oldódik Ganoderma kávéban ;-)
Ildiki
hirdetés
hirdetés

Könyveink