hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A hasmenés komplex kezelése Saccharomyces boulardiival

A hasmenés és az ezzel összefüggő panaszok gyakran képezik az orvosi vizitek okát. A hasmenés gyakori kórállapot, mely lehet bélbetegség részjelensége, antibiotikumkezelés mellékhatása vagy a bélrendszeri immunitás felborulásának jele. A hasmenés kiegészítő kezelésének és megelőzésének hatásos, gyors és biztonságos módszere Saccharomyces boulardiit tartalmazó probiotikus készítmény alkalmazása.

A hasmenés gyakori panasz, melynek hátterében számtalan kórállapot állhat. A betegek gyakran keresik fel az orvosi rendelőt hasmenés panaszával, illetve a hasmenéshez társuló egyéb tünetekkel (például folyadékhiányos állapottal). A WHO adatai szerint évente 2,5 milliárdra tehető a hasmenéses esetek száma, és naponta 1400-an halnak meg hasmenés, illetve ennek következményei miatt. Az 5 évesnél fiatalabb korosztályban a hasmenés a vezető halálokok közé tartozik, főként a fejlődő országokban.

A hasmenés lehet bélrendszeri megbetegedés (pl. fertőzés, gyulladásos bélbetegség [IBD, inflammatory bowel disease], irritábilis bél szindróma [IBS]) tünetei, ám a széles körű antibiotikumhasználat nyomán egyre bővül azoknak az eseteknek a köre, melyekben a hasmenés mögött a normál bélflóra antibiotikum okozta felborulása húzódik meg. A bélrendszeri fertőzések kórokozói közül kiemelendő a Clostridium difficile, mely az egészségügyi ellátással összefüggő infekciók egyik legjelentősebb etiológiai faktora. Különösen akkor kell C. difficile okozta hasmenésre gondolni, ha a probléma átmeneti látszólagos rendeződést követően gyakran visszatér, illetve olyan kockázati tényezők állnak fenn, mint például az idős kor, gyengült immunvédekezés vagy stresszes élethelyzet.

A betegek megszokott székelési habitusának megváltozása jelentősen ronthatja az életminőséget azáltal, hogy akadályozza a mindennapi tevékenységek ellátását és a társas kapcsolatok fenntartását.

A hasmenés panaszával jelentkező betegnél mindenekelőtt a háttérben álló betegség tisztázása az elsődleges feladat, ezzel együtt mindent meg kell tenni a hasmenés tüneti kezelése, a nem kívánt következmények kivédése és az ismétlődő epizódok megelőzése érdekében.

A probiotikumok szerepe a különböző kóreredetű hasmenések kezelésében

Régi megfigyelés, hogy a bél normál baktériumflórájának helyreállításával és támogatásával enyhíthetők a hasmenéses tünetek, illetve a napi székürítések és a hasmenéssel töltött napok száma csökkenthető.

Számos klinikai kutatás igazolta a Saccharomyces boulardii nevű élesztőgomba hatásosságát, ha az élesztőgombát tartalmazó készítményt például az antibiotikumkezeléssel egy időben alkalmazták. A Saccharomyces boulardii hatása azon alapul, hogy gátolja a patogén mikroorganizmusok növekedését és szaporodását, megakadályozza a baktériumok és toxinjaik receptorkötődését, valamint serkenti a bélrendszeri immunitást. A Saccharomyces boulardii alkalmazásának előnye, hogy – más probiotikumokkal szemben – az antibiotikumkúrával egy időben adható, mivel gomba lévén nem hatnak rá az antibiotikumok.

A Saccharomyces boulardii alkalmazása különböző etiológiájú hasmenésekben

Akut gastroenteritis

Az akut gastroenteritis oka lehet fertőző ágens, ételmérgezés vagy antibiotikumhatás. Az infekciós eredetű hasmenéseket leggyakrabb különböző vírusok (pl. rotavírus, norovírus, adenovírus) okozzák, a bakteriális és parazitás eredet ritkább. A kezelés alapja a folyadékpótlás mellett probiotikumok adása, azonban nem mindegy, mikor, milyen dózisban melyik probiotikus törzset alkalmazzuk. Az Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozási Társaság (ESPHGAN) legújabb, 2020-as irányelvei szerint a három ajánlott probiotikum egyike – a L. rhamnosus és a L. reuteri mellett – a Saccharomyces boulardii (napi 250–750 mg, 5–7 napon keresztül).

Antibiotikum-asszociált hasmenés

A világszerte széles körben alkalmazott antibiotikumok mellékhatásai között az allergia után a második helyen állnak a gyomor-bélrendszeri panaszok, melyek nyomán a betegek gyakran az előírtnál korábban hagynak fel az antibiotikum szedésével, ezzel elhúzódó gyógyulást, illetve antibiotikumrezisztens baktériumtörzsek elszaporodását eredményezve.

Az antibiotikum-asszociált hasmenéseken belül is egyre több problémát okoznak az utóbbi időben a toxintermelő C. difficile okozta esetek. a C.difficile kis csíraszámban a normál emésztőrendszerben is jelen van. A problémát az okozza, hogy az antibiotikumok hatására a bélflóra többi bakteriális eleme visszaszorul, a C. difficile pedig (mivel természetes rezisztenciával rendelkezik a legtöbb antibiotikummal szemben) túlszaporodik. Ez független attól, hogy megfelelő dózisban, megfelelő ideig szedi-e a beteg az antibiotikumot.

Ennek fényében különösen nagy jelentősége van annak, hogy a hasmenés kiegészítő terápiájaként melyik probiotikus törzset választjuk. Bakteriális probiotikumok adásának mérlegelésekor nehézséget okoz, hogy tekintettel kell lenni az adott probiotikus törzs antibiotikumérzékenységére is. Ebből a szempontból is jó választás lehet Saccharomyces boulardiit tartalmazó probiotikus készítmény rendelése, mivel a Saccharomyces boulardii gomba, így alkalmazása során nem merülnek fel a bakteriális probiotikumok esetében fennálló aggályok.

A C. difficile-fertőzés kezelés ezzel együtt sokszor nehéz, hosszadalmas és költséges folyamat, melybe célszerű beépíteni probiotikumok adását, különösen nagy kockázatú betegek számára. A Saccharomyces boulardii nemcsak a hasmenés kiegészítő kezelésében, hanem annak prevenciójában is hatásosan és biztonságosan alkalmazható.

Összefoglalás

A hasmenések kiegészítő terápiájának és prevenciójának hasznos szerei a probiotikumok. Fontos, hogy a célzott probiotikumválasztás az egyedi körülmények mérlegelésén alapuljon. A bakteriális probiotikumokkal szemben a Saccharomyces boulardii megfelelő választás lehet, mivel alkalmazása kapcsán nem merülnek fel a probiotikum antibiotikumérzékenységével összefüggő nehézségek. A Saccharomyces boulardii egyedi tulajdonságainál fogva hatásos és biztonságos opciót kínálhat mind fertőzéses eredetű, mint antibiotikumkezeléssel összefüggő hasmenés eseteiben, gyermek- és felnőttbetegek számára egyaránt.

Források:

Bérces K. Különböző etiológiájú hasmenések komplex kezelési lehetősége Evidenciákkal bizonyított probiotikum: Saccharomyces boulardiival. Háziorvos Továbbképző Szemle. 2021;26:476–478.

Gombos E. Evidenciákkal bizonyított probiotikum: Saccharomyces boulardii. Gyógyszerész Továbbképzés. 2021;15(23):xx–xx

Schäfer E. Antibiotikum és Clostridium difficile asszociált hasmenés – A probiotikumok szerepe a megelőzésben. Centr Eur J Gastroenterol Hepatol. 2021;7(1):52–54.

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés