hirdetés
2019. október. 24., csütörtök - Salamon.

A gyors helyszíni tesztek laboratóriumi értékelése szifiliszben

A szifilisz korai diagnosztikája és kezelése alapvető fontosságú a morbiditás csökkentésére, illetve a betegség továbbadásának elkerülésére a szexuális partnerek és az újszülöttek felé, akik esetében a következmények még súlyosabbak lehetnek. A kongenitális szifilisz csaknem teljes mértékben megelőzhető az anyai fertőzés korai azonosításával és azonnali kezelésével.

hirdetés

A szifilisz növeli a HIV-fertőzés iránti fogékonyságot is. Olyan körülmények között, ahol nehezen elérhetők a laboratóriumi vizsgálatok és a szifilisz-szűrés, a gyors helyszíni (POC, point-of-care) tesztek segítségével bővíthető a vizsgálathoz jutó betegek köre, mely alapján még ugyanazon vizit alkalmával megkezdődhet a haladéktalan kezelés is.

A klinikai irányelvek a terhesgondozás részeként javasolják a szifilisz-szűrést azon személyek esetében, akiknél nagy kockázat áll fenn, akiknél tünetek állnak fenn, illetve akik igazolt fertőzésben szenvedő partnerrel éltek nemi életet. A korlátozott anyagi forrásokkal gazdálkodó egészségügyi rendszerekben nagy hajlandóság és támogatottság mutatkozik a szifilisz POC tesztjeinek alkalmazására; több országban is a közelmúltban kezdték használni a POC teszteket az országos terhesgondozási szűrővizsgálati programokban. Ezt támasztják alá a POC tesztek laboratóriumi kontrolljából származó adatok, melyek kiváló teljesítőképességet, a betegek általi elfogadottságot és költséghatékonyságot jeleznek. Eddig azonban kevés információval rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy ezek a tesztek miként teljesítenek a fertőzés különböző klinikai stádiumaiban, illetve olyan betegek esetében, akiknél HIV-infekció is fennáll egyidejűleg, mely befolyásolhatja a gazdaszervezet válaszát a szifilisszel szemben.

A szerzők egy nagy, két helyszínen végzett, laboratóriumi vizsgálatokra alapozott elemzést adnak közre, melyben négy, a kereskedelmi forgalomban kapható gyors POC szifilisztesztet hasonlítottak össze archivált szérumok alkalmazásával. Ezen belül elemzéseket végeztek a szifilisz stádiuma, a HIV-státusz és a nem-treponemalis antitesttiter szerint.

 

Betegek és módszerek

Sydney-i és melbourne-i laboratóriumokban archivált szérummintákat használtak a vizsgálathoz. A szenzitivitást és specificitást standard módszerekkel számították ki, a POC tesztek teljesítőképességét a treponemalis immunoassay (IA) referencia teszteredményekkel összehasonlítva. Ezt követően további analízisekre került sor a szifilisz klinikai stádiuma, a HIV-státusz és a nem-treponemalis antitesttiter alapján. A számítások során a nem átfedő 95%-os megbízhatósági tartományt (CI, confidence interval) használták a statisztikailag szignifikáns különbségek megadására.

 

Eredmények

Összesen 1203 mintát teszteltek (736 IA-reaktív, 467 IA-nonreaktív). Az egyes POC tesztek szenzitivitási értékei: Determine 97,3% (95% CI: 95,8–98,3), Onsite 92,5% (90,3–94,3), DPP 89,8% (87,3–91,9) és Bioline 87,8% (85,1–90,0). A specificitási értékek: Determine 96,4% (94,1–97,8), Onsite 92,5% (90,3–94,3), DPP 98,3% (96,5–99,2) és Bioline 98,5% (96,8–99,3). A Determine teszt szenzitivitása primer és szekunder szifilisz esetében egyaránt 100%-nak adódott. A másik három teszt szenzitivitása primer szifiliszben gyengébbnek bizonyult, mint szekunder szifiliszben (80,4–90,2%, illetve 94,3–98,6%). Nem mutatkozott szignifikáns különbség a szenzitivitásban a HIV-státusz szerint. A teszt szenzitivitása szignifikánsan magasabbnak bizonyult a magas RPR-titernél (RPR≥8) (tartomány: 94,6–99,5%), mint RPR non-reaktív fertőzésekben (tartomány: 76,3–92,9%).

 

Következtetések

Az eredmények azt erősítik meg, hogy ezek a tesztek potenciálisan szélesebb terek kaphatnak a már meglévő terhesgondozási szűrővizsgálati stratégiákban olyan országokban is, ahol az egészségügy korlátozott anyagi forrásokból kénytelen gazdálkodni. E tesztek alkalmazása azokban a jobb anyagi helyzetű országokban is megfontolandó, ahol nagy a szifilisz + HIV koinfekció előfordulási aránya, és igen nagy az esély arra, hogy a beteget szem elől tévesztik a nyomonkövetés során. A tesztek alkalmazása történhet a szűrési stratégia részeként a Determine teszt használatával, illetve a potenciális aktív forma elkülönítésére a korábbi/már kezelt infekciótól, a kettős teszt alkalmazásával. A kiválasztott POC tesztek teljesítőképességét lokálisan kell meghatározni a végfelhasználó szintjén, ezen belül vizsgálni kell a relevanciát, az elfogadottságot, a költségeket és az alkalmazás potenciális hatásait.

(Forrás: Causer LM, et al. A laboratory-based evaluation of four rapid point-of-care tests for syphilis. PLoS ONE. 9(3): e91504. doi:10.1371/journal.pone.0091504)

 

Dr. S.I.
a szerző cikkei

hirdetés

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A háziorvostan rovat szerkesztői

Háziorvos rovat szerkesztői

Aktuális rovatszerkesztő


 

 

 

Dr. Patócs Attila

egyetemi docens

Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Szakmai önléletrajz

Az alant vázolt gondolatmenettel nem szeretném támadni az orvosi ügyeletben dolgozó kollégákat.

Rendkívül rosszul szervezett a mentőellátás Budapesten, hiszen maga a mentésirányító is elismeri a videó végén, hogy nem tud egy órán belül mentőt küldeni Budapest belterületére.