hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A gyógyszeripar készen áll az egyeztetésre a különadó kivezetéséről

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete üdvözli a kormányzat költségmegtakarítási és a gazdaság fejlődését javító törekvéseit, mellyel csökkenteni kívánja Magyarország eladósodottságát - áll a szervezet közleményében. Mint írják, túlzó mértékűnek tekintik azonban a gyógyszeriparra háruló adó mértékét, mely a régióban és hazánkban egyaránt példátlanul magasnak tekinthető.

Az iparágat 2007 óta sújtó extraadók és befizetések nagysága 2010-ben elérte az 51 milliárd forintot, mely a más ágazatokra kivetett válságadóknál 8-10-szer nagyobb arányú.

  1. A Széll Kálmán tervben 2012-14-ig előirányzott 83-120-120 milliárd forintos, a gyógyszerekre fordított kiadások aránytalan mértékű csökkentése nagyban veszélyezteti a magyar betegek új, korszerű gyógyszerekhez való hozzáférését és esélyegyenlőségét. Egyben negatív hatással lehet az európai és világviszonylatban is rossznak minősülő egészségi állapotukra. A gyógyszertámogatás szerves része a hazai egészségügynek, így az iparágat érintő megszorítás az egész rendszerre kihat. A közhasznú orvostovábbképzés támogatásának leépítése az orvosok szakmai felkészültségének visszaeséséhez, a kórházi és patikai kedvezmények megszűnése csődhöz vezethet. A hazánkban végzett klinikai kutatások számának csökkenése vagy megszűnése is jelentős bevételkiesést okozhat az egészségügyi rendszer szereplőinek, és tovább erősíti az orvosok elvándorlását.
  2. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a gyógyszerkassza fenntarthatósága céljából annak strukturális átalakítását javasolja. Megtakarításra a Nemzeti Együttműködés Programjával összhangban a generikus gyógyszerek esetében lát lehetőséget, mivel azok nem a legalacsonyabb európai árszinten kerülnek befogadásra ellentétben az innovatív, korszerű készítményekkel, melyek kizárólag a legalacsonyabb európai áron kaphatnak ártámogatást.
  3. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete tárgyalást kezdeményez a Széll Kálmán tervben a gyógyszeripart érintő extra adók ideiglenes tehervállalásáról és azok kivezetéséről 2013-tól. A magyar betegek európai szintű, zökkenőmentes egészségügyi gyógyszerellátásának biztosítása és az ágazat fenntarthatósága érdekében ésszerű mértékű, pontosan meghatározott időtartamú áldozatvállalásra kötelezi el magát. A gyógyszeripar, mint a Széchenyi tervben a gazdaság kitörési pontjaként meghatározott iparág, az innovációt ösztönző gazdasági kiszámíthatóságot és átlátható jogszabályi környezetet kér tárgyaló partnereitől.

"A gyógyszer nem más, mint befektetés a magyar polgárok egészségébe. A gyógyszeripar az innováción, a korszerű gyógyszerek kifejlesztésén keresztül nyújt szolgáltatást a társadalom számára. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete kizárólag olyan intézkedéseket tart elfogadhatónak, melyek sem közvetlenül, sem közvetve nem rontják a magyar betegek gyógyszerhez jutásának és gyógyulásának esélyeit."

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés