2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A francia Covid-19 betegeket már nem kezelhetik hidroxiklorokinnal

Franciaországban a klinikai teszteken kívül szerdától nem engedélyezett az eddig malária ellen használt hidroxiklorokin a Covid-19 betegeknél.

"Egyetlen városban vagy kórházban sem írható fel ez a gyógyszer Covid-19-betegeknek" – hívta fel a figyelmet az egészségügyi minisztérium, miután a hivatalos közlönyben megjelent a kormányrendelet. A klinikai kísérleteket leszámítva Franciaország már korábban korlátozta a hidroxiklorokin használatát, több orvos közös döntése alapján, csak súlyos betegek estében és kizárólag kórházban volt egy ideje alkalmazható.

A gyógyszer február végén szerzett világhírnevet, amikor is Didier Raoult professzor, a marseille-i egyetemi kutatóintézet igazgatója egy kínai tanulmány alapján népszerűsíteni kezdte, azt állítva, hogy hatékony ellenszer a Covid-19-fertőzésre. Donald Trump amerikai elnök május 18-án mondta el a médiának, hogy pár héttel korábban hidroxiklorokint kezdett szedni azért, hogy ha megfertőződne az új típusú koronavírussal, akkor enyhébb tünetekkel kelljen csak megbirkóznia, Franciaországban pedig több jobboldali politikus is állította, hogy a szernek köszönhetően gyógyult meg a Covid-19 betegségből. A szer körüli polémia nyomán Emmanuel Macron államfő a járvány áprilisi tetőzésekor látogatást tett Didier Raoult professzornál.

Olivier Véran egészségügyi miniszter szombaton kérte fel a közegészségügyi tanácsot, hogy vizsgálja felül a hidroxiklorokin használatának szabályait, miután a Lancet című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint a szernek nincsenek kedvező hatásai a Covid-19 betegségben szenvedők kezelésében, az azzal kezelt Covid-19-es betegeknél magasabb volt a halálozási arány, mint azoknál, akik nem kaptak e gyógyszerből.

A közegészségügyi tanács keddi ajánlásában a klinikai vizsgálatokon kívül nem javasolja a hidroxiklorokin használat a Covid-19 kezelésére. A francia gyógyszerügynökség pedig bejelentette, hogy elővigyázatosságból felfüggeszti a hidroxiklorokin klinikai vizsgálatait a koronavírus-fertőzötteknél. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) hétfőn jelentette be, hogy felfüggeszti a hidroxiklorokin klinikai vizsgálatait.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés