hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A diagnosztikai tévedések nyomában

Csak megbecsülni lehet, milyen a diagnosztikai hibaarány, a hazai rendszerben gyűjtött adatokból ezek ki sem derülhetnének, írja a Népszava.

Az elkerülhető halálozás nagy része diagnosztikai tévedésekből ered – derül ki egy friss amerikai vizsgálatból. Hogy a magyar adatok mit mutatnak, azt nem tudni, mert nálunk senki sem vizsgálja ezt.

– Arról, hogy pontosan mi történik a beteggel egy-egy intézményben, nincsenek jó adataink – állítja a Népszavának Belicza Éva, a SE Egészségügyi Menedzserképző Központ Betegbiztonsági Tanszéki Csoport vezetője. Szerinte a mostani adatgyűjtési rendszer nem segíti a hazai ellátás pontos megismerését. Így most az sem tudható, hogy a feltüntetett diagnózisok közül melyik született a kezelést éppen végző intézményben, milyen diagnosztikai vizsgálatok történtek, milyen eredménnyel, vagy hogy a beteg mikor, milyen gyógyszereket kapott. Ha pedig valaki visszakerül rövid időn belül a kórházba, az sem derülhet ki, hogy az előző ellátása következményeként, vagy más ok miatt kellett visszavenni.

A szakember szerint, ha az orvos nem jól diagnosztizál, az egyáltalán nem biztos, hogy az ő felelőssége. Ha például a háziorvos csak egy zárójelentésből tud tájékozódni, könnyen tévedhet, mert előfordulhat, hogy a dokumentum nem tartalmaz minden szükséges információt. Önmagában az, hogy ennyire rossz a személyzeti ellátottság az intézményekben, valószínűsíti, hogy több a hiba, mint azokban az országokban, ahol van elegendő és megfelelően képzett ember a feladatokhoz.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés