hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Az orvosok és a mesterséges intelligencia

Részben az orvoshiány, részben az orvosi tévedések elkerülése az ami a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű orvosi kipróbálását motiválja, írja az OTSZ Online.

Tízből egy orvosi diagnózis téves, írja az Institute of Medicine (USA) jelentése, és ezek a diagnosztikai hibák csak az Egyesült Államokban évente 80 000 szükségtelen halálesethez járulnak hozzá. Ezeknek az aggodalomra okot adó számoknak a hátterében az áll, hogy a diagnózisalkotás igen komplex folyamat, része van benne annak, hogy a betegek nem adnak át orvosuknak minden rendelkezésükre álló információt, az információ egy része elvész a különböző egészségügyi ellátók között, az orvosok ítéletalkotását számos előítélet terheli, túlterhelt az egészségügyi személyzet és maga az egészségügyi rendszer is, így számos lehetőség kínálkozik az emberi tévedésre. Ez az oka annak, hogy sokan a mesterséges intelligencia (AI) fáradhatatlan erejét akarják segítségül hívni a pontosabb diagnózisalkotáshoz, írja a New Scientist cikkében Kayt Sukel.

Meg fog változni az orvosképzés is, az adatok bemagolása helyett a problémamegoldásra, a kritikus gondolkodásra fog helyeződni a hangsúly, és arra, hogy hogyan lehet a legjobban kezelni az AI-k által gyakorta produkált „valószínűségi választ”.

A pszichológusok szerint nem valószínű, hogy az AI-k valaha is teljesen helyettesíthetik az orvosokat, de a mesterséges intelligencia csökkenteni fogja az orvosok túlterheltségét, lehetővé teszi, hogy az orvos jobban figyeljen a betegére, segít a prioritások felállításában, annak megállapításában, hogy kinek van szüksége azonnali segítségre, hatékonyabbá teszi az egészségügy működését. Mint Vimla Patel kognitív pszichológus és biomedikai informatikai szakértő (NewYork Academy of Medicine) leszögezi, az orvos és beteg közötti empatikus viszonyra mindig szükség lesz, és az AI, bármennyire szofisztikált legyen is, a bonyolult orvosi döntésekben sem helyettesítheti az emberi észt.

A teljes cikk az OTSZ Online-on

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés