2021. szeptember. 24., péntek - Gellért, Mercédesz.
hirdetés
hirdetés

A COVID-19 kimenetelének előrejelzése

Egy új előrejelző kalkulátor segíthet felismerni azokat a COVID-19-es betegeket, akik állapota valószínűleg súlyosbodni fog, és jelzi az állapotromlás várható sebességét is, írja az OTSZ Online.

Dr. Brian Garibaldi (Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore, Maryland) és munkatársai egy olyan COVID-19 fekvőbeteg kockázati kaalkulátort (COVID-19 Inpatient Risk Calculator) fejlesztettek ki, mely a COVID-19-cel összefüggő 24 változót használ (életkor, testtömeg index, alapbetegségek, életfunkciók, a tünetek súlyossága a kórházba történő felvételkor, stb.). Az 5 kórházban:  a Maryland állambeli Johns Hopkins kórházakban és a Washington DC.-beli kórházakban 2020. március 4. és április 24. között kezelt 832 COVID-19-es beteg adatai alapján kidolgozott módszert 2020. szeptember 22-én ismertették online az Annals of Internal Medicine-ben.

A szerzők szerint a modell előre jelzi a betegség súlyosbodásának valószínűségét, vagy akár a várható halálozást is egy 5%-tól 90%-ig tartó skálán. Néha tehát annak jelzője, hogy egy beteg akár 18-szoros valószínűséggel fog rosszabbodni egy átlagos COVID-19-es beteghez képest.

A kalkulátor által adott információ az egészségügyi rendszer számára segít felmérni az intenzív osztályra kerülés valószínűségét, a progresszió, illetve a halál bekövetkeztének sebességét. A súlyos betegség kialakulásának, vagy a halál bekövetkeztének átlagos ideje az elemzésbe vont betegeknél alig haladta meg az egy napot. Ilyen módon a beavatkozásra csak nagyon korlátozott idő állt rendelkezésre.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok, a tudomány eredményeire alapozott szakmai álláspont jelenleg ez.

Leszólítottunk pár koronavírust tagadó vagy az oltást ellenző járókelőt, és a beszélgetés során hirtelen megjelent dr. Kemenesi Gábor virológus.