hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A bíróság szerint is törvénytelenül közbeszerez az ÁEEK

A Fővárosi Bíróság is elmeszelte az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, amelyre korábban a Közbeszerzési Döntőbizottság szabott ki 10 milliós bírságot meghekkelt közbeszerzés miatt. Erről számolt be heti Korrupcióinfóján Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, írja az Átlátszó.

Az ÁEEK konzorciumba állt a Debreceni Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel, hogy 2017-ben közös ajánlatot kérjenek egységes ápolási park kialakítására és orvostechnikai berendezésekre. Ezt a kiírást támadta meg egy piaci szereplő, mondván, semmi sem indokolja, hogy a matracokra, takarókra, ágyakra és a defibrillátorokra, monitorokra nem lehet külön-külön ajánlatokat tenni csak csomagban. Ráadásul a megkövetelt minőségi feltételek megítélése szerint nem voltak egyértelműek, túl nagy teret adtak a szubjektív döntésnek.

Elsőként a Közbeszerzési Döntőbizottság fogadta el a kérelmező érvelését és 10 milliós bírsággal sújtotta az ÁEEK-t. A központ bíróságon támadta meg a határozatot, de bebukta. A még májusban született, de most ismertetett jogerős ítélet szerint a bírság is megáll, mivel az ÁEEK súlyos jogsértéseket valósított meg.

Ráadásul a bíróság mérlegelte azt is, hogy „a felperes a közbeszerzési eljárását önként nem függesztette fel, a jogorvoslati kérelem ellenére az eljárást folytatta. Az ismételtség körében figyelemmel volt arra is, hogy az ajánlatkérők mindegyikével szemben a határozathozatal megelőző két évben több ügyben már bírság kiszabásával járó jogsértéseket állapított meg a Kbt. törvény alapján”, azaz visszaesők.

Az ítéletet Korrupcióinfón ismertető Hadházy Ákos kiemelte a bíróságnak azt a megállapítását is, hogy a törvénytelen közbeszerzéssel az EU támogatás elvesztését is kockáztatjuk.  A politikus szerint az ÁEEK működése bohózatként is jellemezhető volna, ha nem lenne véresen komoly, ahogyan sorozatosan manipulálják a kórházak közbeszerzéseit.

A teljes cikk

(forrás: Átlátszó.hu)
hirdetés

Könyveink