hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A beteg mást tapasztal, mint amit az orvos gondol

A családorvosok teljesen másként értékelik a betegeikkel folytatott kommunikációt, mint maguk a betegek, és a kommunikációt megfigyelő kommunikációs szakemberek. A University of Cambridge egészségügyi ellátásfejlesztési intézetének tanulmánya az Annals of Family Medice-ben jelent meg.

A családorvosoknak teljesen más a véleményük arról, hogy milyen a jó kommunikáció, mint a betegeiknek és a kommunikáció értékelésében képzett szakembereknek, állapította meg a University of Cambridge tanulmánya (Jenni Burt és munkatársai: The Evaluation of Physicians' Communication Skills From Multiple Perspectives; Annals of Family Medice).

A vizsgálat során 13 angliai praxis 45 családorvosát és 503 betegüket kérték meg, hogy közvetlenül a vizit után egymástól függetlenül töltsenek ki egy kérdőívet, ami az orvos vizit alatti kommunikációját értékelte számos szempontból. A viziteket videóra vették, majd 55 vizitet kommunikációs szakemberek is értékeltek.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_stevanovicigor'>stevanovicigor / 123RF Stock fotó</a>

Az orvosok önmaguknak átlagosan alacsonyabb pontszámokat adtak, mint a betegek (75 pont vs. 94 pont a maximális 100-ból). A betegek 63%-a az orvos kommunikációját a maximálisan adható 100 pontra osztályozta, a kommunikációs szakemberek által adott pontszámok mediánja 57 lett.

Nulla közeli korreláció volt az orvosok és a betegeik, valamint az orvosok és a kommunikációs szakemberek által adott kommunikációs pontszámok között, míg enyhe, de szignifikáns összefüggés volt a betegek és a kommunikációs szakemberek által adott kommunikációs pontszámok között.

A tanulmány szerzői leszögezik: a betegek által adott általánosan magas pontszámok azt tükrözik, hogy a betegek hajlamosak nem beszámolni az orvosi vizit során átélt rossz tapasztalataikról, ezért is szükséges az orvosok kommunikációs képességének külső szakember általi értékelése, hiszen csak így lehetséges azoknak a területeknek az azonosítása, amelyeken az orvosnak támogatásra és tréningre van szüksége.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés