hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

"Új infokommunikációs és digitális fejlesztési korszak kezdődött"

A jövő hónapban indul az 5G-re is alkalmas frekvenciák értékesítési eljárása Magyarországon. Az eljárást nyár végére-őszre szeretnék lezárni.

Bekapcsolta Budapesten a Vodafone a főváros első állandó 5G bázisállomását, a szolgáltató IX. kerületi székházának a tetején csütörtökön. Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója jelentős előrelépésnek nevezte az eseményt, hozzátéve, hogy a budapesti már a második 5G bázisállomása a vállalatnak Magyarországon, a zalaegerszegi után. Kijelentette: az új generációs mobil- és vezetékes hálózatok olyan lehetőségek előtt nyitják meg a kapukat, amelyek forradalmasíthatják az egész gazdaság működését.

Aranyosné Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója a Vodafone első budapesti 5G bázisállomásának elindításán bejelentette: a gigabit alapú társadalom legfontosabb lépése lesz, amikor értékesítik azokat a frekvenciasávokat, amelyek 5G technológiai szolgáltatások nyújtására is alkalmasak lesznek. Az értékesítési eljárás az NMHH tervei szerint a jövő hónapban indul, a dokumentáció  nyilvános konzultációja a jövő hónap közepére várható. Az eljárást az NMHH nyár végére-őszre eredményesen szeretné lezárni.

"Az szeretnénk, hogy az 5G technológiára alkalmas hálózatok akár már az  idei év végére, de legkésőbb jövő év elejére rendelkezésre álljanak", mondta a főigazgató.

A felavató eseményen a Vodafone az országban elsőként csatlakoztatott két 5G képes okostelefont állandó 5G állomására és bemutatott egy távolról, 5G kapcsolaton keresztül vezérelt autót. Amanda Nelson elnök-vezérigazgató kiemelte: optimisták a digitális társadalmat és innovációt előre mozdító technológiákat illetően, és céljuk, hogy az általuk nyújtott előnyökből az egész ország részesülhessen. Mindezek eléréséhez jelentős lépést tettek azzal, hogy bemutatták, mire képes a főváros első állandó, a Vodafone saját frekvenciáját használó 5G bázisállomása.

Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára kiemelte: Magyarországon az embereknek és az itt működő vállalkozásoknak stabil, jó minőségű, gyors és megfizethető 5G hálózatra van szükségük. Ezekben a napokban új infokommunikációs és új digitális fejlesztési korszak kezdődött az országban. Az államtitkár kijelentette: a kormány készen áll az 5G bevezetéséhez a szükséges hátteret biztosítani a piaci szereplőknek. Az 5G hívószó lett Magyarországon és a világ számos pontján, mondta.

(forrás: MTI)

cimkék

5G
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!