hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

"Nem az orvosválasztás átalakítása, hanem az egyeztetés hiánya a fő probléma"

A beteglátogatási idő szabályozása, az intézményi teljesítmény mérése és még az orvosválasztás átalakítása mellett is szólnak szakmai érvek – mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Megbeszéljük című műsorban.

Bizonyos reformokra mindenképp rászorulna az egészségügy, de nem olyan formában, ahogy annak híre bejárta a sajtót. A MOK kiadott egy közleményt, amelyben elfogadhatatlannak tarják az átalakítások tervezetét, egyúttal nehezményezték, hogy a törvényhozás nem egyeztetett sem velük, sem a társadalom szélesebb rétegeivel.

Az orvosválasztás szabadságáról Kincses azt mondta, hogy a legtöbbek azért ragaszkodnak egy bizonyos doktorhoz mert személyesen ismerik, vagy, mert a "fodrászuk azt ajánlotta". Erről elmondott egy anekdotát abból az időből mikor még Debrecenben ő gyermek fül-orr-gégészként működött, míg a kollégája orrspecialistaként. A kettejük személyiségbeli különbségéből azonban kialakult az a szokás, hogy a kollégájához inkább a sportolók, míg Kincseshez inkább a művészek jártak panaszaikkal. Kincses szerint azonban az ellátás jobban tudná biztosítani, ha nem szimpátia- hanem szakmai alapon választanák a betegek az orvosokat. 

Összességében Kincses úgy gondolja a betegellátás nem az orvosszakma belügye, hanem minden állampolgáré. A szakmai egyeztetés mellett azt tartja legfontosabbnak, hogy az intézményi átalakításokat minden esetben előzze meg társadalmi vita. 

A teljes beszélgetést ITT hallgathatja meg.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink