2022. január. 27., csütörtök - Angelika.
hirdetés
hirdetés

Két óra alatt eredményt adó molekuláris teszt

Gyors molekuláris teszt a tuberculosis és a rifamipicin-rezisztencia kimutatására.

Egy 2 óra alatt eredményt adó molekuláris teszt (Xpert MTB/RIF Cepheid) került kidolgozásra, amely a köpetből ki tudja mutatni a Mycobacterium tuberculosis fertőzést és a rifampicin-rezisztenciát.

E metodikát 1730 betegben alkalmazták (Peru, Azerbajdzsán, Dél-Afrika, India), akikben feltételezték a tüdőtuberculosist.

A teszt specificitása 99,2%-os volt, a szenzitivitás 98,2%-osnak bizonyult. 97,6%-os pontossággal lehetett kimutatni a rifampicin-rezisztenciát.

Bár ma még ez a vizsgálat igen költséges, de az, hogy 2 óra alatt a még nem kezelt beteg köpetéből magas szenzitivitással és specificitással igazolni lehet a TBC fertőzést és a rifampicin-rezisztenciát, a betegek gyógyulása szempontjából rendkívül előnyös.

 

Forrás: N Engl J Med Published online September 1

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.