2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés
hirdetés

A volt first lady is erősebb a republikánus jelöltnél

Obamára többen szavaznának, mint McCainre

Egy friss felmérés szerint Barack Obama demokrata párti szenátor győzne a republikánus John McCainnel szemben a novemberi amerikai elnökválasztáson. A Pew közvélemény-kutató intézet legfrissebb adatai Obama enyhe fölényét mutatják: a szavazatok 47 százalékát szerezné meg McCain 44 százalékával szemben.

Bár a Pew február óta rendre Obama vezetését mutatja ki, az előző, áprilisi felmérés már jelentős, 50-44 százalékos arányt mutatott Obama javára. A demokrata párt elnökjelöltségéért még mindig küzdő Hillary Clinton is erősebb McCainnél: a volt first lady, New Yorki-i szenátor 48 százalékot kapna McCain ugyancsak 44 százalékával szemben. A Pew jelentése azonban felhívja a figyelmet arra, hogy Clinton jelölésének esélyei halványak. A demokrata párti választók 54 százaléka gondolja azt, hogy ebből a küzdelemből Obama kerül ki győztesen, és nem Hillary Clinton. (Az április 21. és 25. között 1505 felnőtt megkérdezésével készült felmérés hibahatára plusz-mínusz három százalék.)

Az amerikai Demokrata Párt vezetése gyorsan le szeretné zárni az elnökjelöltségért folyó küzdelmet azt követően, hogy a jövő héten hivatalosan is befejeződik az előválasztási időszak - közölte Harry Reid szenátor, többségi frakcióvezető csütörtökön. Reid elmondta, hogy Nancy Pelosi, az alsóház elnöke, valamint Howard Dean pártelnök sürgetni fogják a saját belátásuk szerint döntő szuperdelegátusokat, mielőbb foglaljanak állást, melyik szenátor jelöltségét támogatják. Reid szerint nagyjából egy hét múlva dől el, ki lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje: Hillary Clinton New York-i vagy Barack Obama illinois-i szenátor.

MTI



cimkék

hirdetés

Könyveink