hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Nyilvános indikátorok a felügyelet honlapján

Betegbiztonság, minőségirányítás, várakozási idők, hozzáférés, dolgozói elégedettség. Csak néhány, azon alapinformációk közül, amelyeket a korábbi ígéreteknek megfelelően március 31-én közzétett honlapján az Egészségbiztosítási Felügyelet. Az indikátoroknak a laikusok számára is nyilvánossá válását korábban is jelentősen vitatták az orvosszakmai szervezetek, a felügyelet azonban ezt misszója részének tekinti. 

Az Egészségbiztosítási Felügyelet kiemelt feladata, hogy a biztosítottak, az ellátásra jogosultak minél több információval rendelkezzenek az egészségügyi rendszer és az egészségügyi szolgáltatók működéséről. Mint az az új adatsor közzététele alkalmából a felügyelet honlapján olvasható: "Azt gondoljuk, hogy mindenkinek joga van megismerni és megérteni annak az ellátórendszernek a működését, amely az ő egészségéért dolgozik, és amelyet a járulékokon és adókon keresztül ő finanszíroz. Hisszük, hogy a jól informált biztosított tudatosabb döntésekre képes saját egészségét illetően, ami jobban működő és magasabb minőségű egészségügyi ellátáshoz vezet."

Azt azonban, hogy a számsorok között esetleg elvesző, az összehasonlításban járatlan, egy-egy intézmény szakmai struktúráját nem ismerő betegek számára mindez valóban jobb informáltságot jelent-e, a szakemberek körében erősen vitatott.

Bár Magyarországon még sok a vita, a világ számos országában évek óta működik indikátorprogram. A hazai rendszer korábban csak az infraktusos betegek ellátásáról adott információt, majd a császármetszések arányát tették közzé. A mostantól nyilvános új adatok értékeinek alapját egyes mutatók esetében a központi rendszeres adatgyűjtésekből, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól és az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézettől származnak. A többi adatot maguk az intézmények szolgáltatták, egy általuk kitöltött kérdőíves felmérésben. A kérdőívet az intézmények 80 százaléka töltötte ki.

 

Medical Online

cimkék

Könyveink