hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Elmarad a magánbefektetők bevonása?

Gaál Péter szerint lelassulnak a reformok

Nagy hatással lesz a reformfolyamatra a március 9-i népszavazás - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának programvezetője. Gaál Péter szerint ezzel azt üzente a lakosság a kormánynak, hogy nem ebbe az irányba kellene menni az egészségügyi rendszer átalakítása során.

Szimbolikus egészségpolitikai jelentősége is van a  március 9-i népszavazásnak - véli a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának programvezetője. Gaál Péter szerint annak a szemléletmódnak, hogy a piac minden problémát megold, mégiscsak van olyan üzenete is, hogy a tervezett intézkedések, például az egészségbiztosítás funkcionális privatizációja a befektetők bevonása is rossz irány - hangsúlyozta. A Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának programvezetője szerint a népszavazás befolyásolja a kormány további lépéseit: "Azt várom, hogy lelassulnak a reformok, legalább olyan szintig, hogy a magánbefektetők bevonását elhalasztják" - mondta. Mint fogalmazott: "ez szemléletbeli kérdés, amit a kormánypártok és a kormány is pontosan tud, de nyilvánvalóan nem kommunikálhat, mert akkor elismerné, hogy megbukott az egészségügyi reform."
A programvezető beszélt arról is, hogy a népszavazás eredménye után szinte semmi esély sincs a több biztosítós rendszer bevezetésére. Csupán minimális összeg kerül a rendszerbe, hiszen a befektetőknek a 22 egészségbiztosítási pénztárban meg kell vásárolniuk a 49 százalékos tulajdonrészt, pénztártagonként 12 ezer forintért. "Ez tízmillió lakosra számolva maximum 120 milliárd forintos egyszeri bevétel, amelynek döntő többségét nem az ellátórendszer fejlesztésére fordítják majd." A programvezető szerint a március 9-i népszavazás eredményéből kiindulva a szeptemberi népszavazás is sikeres lesz, "márpedig ki az a befektető, aki egy ennyire kockázatos rendszerbe pénzt tesz?" - adott hangot kételyeinek Gaál Péter.


Forrás: InfoRádió

cimkék

Könyveink