hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

A University of Pittsburgh kutatói a Science Immunology folyóiratban két új módszert is publikáltak az onkológiai kezelésekben kulcsfontosságú T-sejtek revigorálására.

Bekapcsolódik a DE-n működő Lendület Genomszerkezet és Rekombináció kutatócsoport tumorgenetikai vizsgálataiba Roszik János.

A 444 figyelmét többen felhívták  az orosházi traumatológiára, ahol július óta nem végeznek több napos ellátást igénylő baleseti sebészeti műtéteket.

A kabinet az EB-nek küldött jelentésében elismeri, hogy területi ellátási problémák is vannak a rendszerben, írja a Napi.hu.

Meghívó

 Ritka Betegségek Akadémia

 

   
 A Magyar Humángenetikai és Genomikai Társaság és a Semmelweis Egyetem Továbbképző Kurzust rendez szeptember 16-án. A konferencia célja, hogy közelebb hozza az alapellátásban dolgozó orvosok és védőnők számára azokat az ismereteket, melyek támogatják diagnosztikus képességeiket, segítenek eligazodni a hazai és nemzetközi diagnosztikus lehetőségek között és megismerhetik a ritka betegség szakértői központok működését. A továbbképzés missziója a ritka betegségben szenvedők hatékony diagnosztikai útjának és ellátásának elősegítése.
 

Helyszín: Semmelweis Egyetem, Nagyvárad Téri Elméleti Tömb

Cím: 1089 Budapest, Nagyvárad tér 4. (1089 Budapest, Orczy út 2-4.)

Időpont: 2022. szeptember 16.

A konferencia OFTEX pontértéke orvosok: 16 pont, szakdolgozók: 12 pont

További részletek: www.ritkabetegsegakademia.hu

Újabb nagy lépést tett a különleges végtagrekonstrukciós műtéti centrummá válás útján az SE Ortopédiai Klinikája.

A szlovén közegészségügyi intézet azt javasolja a diákoknak és a tanároknak, hogy végezzenek öntesztelést a járvány visszaszorítása érdekében.

A PharmaOnline szerint az új vakcina 100%-os hatásosságot mutatott a Lassa-láz profilaxisában, egyelőre állati modellszervezetekben.

Egy vizsgálat szerint a teljes értékű tej nagymértékű fogyasztása gyengíti az idős emberek kognitív teljesítményét, és magasabb kardiovaszkuláris kockázattal jár, írja az OTSZ Online.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közölt cikk szerint egy monoklonális antitest alkalmazásával sikeresen gátolták meg a tüdőrák metasztázisának kialakulását egér modellszervezetben.


 

A Stanford Egyetem kutatói a Journal of Experimental Medicine folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy egér modellszervezetben alkalmazott “csali” receptorokkal sikeresen gátolták a mielóma multiplex és a diffúz nagy B-sejtes limfóma progresszióját.


 

Támogatott tartalom

Új vagy magasabb pozícióra pályázna az egészségügyi szektorban?

Bővíteni szeretné szakmai tudását az egészségügyi szolgáltatói piac gazdasági ismereteivel? A Soproni Egyetem Budapesti Képzési Központjában egészségügyi képzéscsoportunk posztgraduális képzései péntek délutáni és szombati oktatási renddel, kiscsoportos, gyakorlatorientált, rugalmas kurzusokkal várják az érdeklődőket.

Tovább az információra >>

hirdetés

Kvízajánló

books.medicalonline


hirdetés
Ha szeretne tájékoztatást kapni a legfrissebb szakmai és egészségpolitikai híreinkről, iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!

A szlovén közegészségügyi intézet azt javasolja a diákoknak és a tanároknak, hogy végezzenek öntesztelést a járvány visszaszorítása érdekében.

A megyeszékhelyek közül a tavalyi koronavírus fertőzöttek közül a legnagyobb arányban Kaposváron voltak oltatlanok, közli az Átlátszó.

Országos átlagban további emelkedés tapasztalható a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjában, közli az NNK.

A Sinopharmmal oltott elhunytak voltak a legtöbben az első, második és harmadik beadott oltások tekintetében is, derül ki az Átlátszó elemzéséből.

A Moderna elfogyásával háromféle oltóanyag marad az oltópontokon: Pfizer, Sinopharm és Janssen, közli a koronavirus.gov.hu.

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.