hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Vitiligo esetén alacsonyabb a rák kockázata

Egy összehasonlító vizsgálat szerint a vitiligo más halálokok ellen is fokozott védelmet nyújthat, közli az OTSZ Online.

A Journal of Investigative Dermatology folyóirat közölte a dél-koreai St. Vincent Hospital kutatóinak cikkét, amelyben érdekes összefüggésre hívták fel a figyelmet a vitiligo, illetve az alacsonyabb morbiditás és mortalitás között. A tanulmány fő megállapítása szerint a vitiligóban szenvedő betegek körében 25%-kal alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező halálozási arány, alacsonyabb a rákos megbetegedések következtében beálló mortalitás, és úgy tűnik, hogy több más betegség ellen is védelmet nyújthat a megváltozott autoimmunitás. A vitiligo krónikus bőrbetegség, amelyet depigmentált foltok jellemeznek, globális prevalenciáját a populáció 0,5-2%-ára becsülik. A vitiligo patogeneziséhez több tényező járul hozzá, többek között az oxidatív stresszre való fogékonyság, a melanociták funkcionális rendellenességei, a melanociták és a keratinociták közötti adhéziós hiba és az autoreaktív citotoxikus T-sejtek.

Korábbi tanulmányokban elszórtan már voltak olyan eredmények, amelyek a vitiligóban szenvedő betegek csökkent rákkockázatáról adtak hírt, de ezeket eddig még nem vizsgálták kifejezetten nagy populáción.

Dr. Solam Lee, a Yonsei University Wonju College of Medicine Dermatológiai Tanszékének vezetője szerint vizsgálatuk erőssége a nagy NHIS adatbázis felhasználása, amely átfogó információt nyújt a betegek BMI-jéről, életmódjáról, társbetegségeiről, laboratóriumi leleteiről. "Eredményeink azért jelentősek, mert arra utalnak, hogy a vitiligo autoimmun jellege bizonyos védőhatásokat biztosíthat a különböző halálozási okokkal szemben, ami különösen érdekes területté teszi a hátterében álló mechanizmusok kutatását.”

Részletek

(forrás: otszonline.hu )

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink