hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Vérvizsgálat jósolhatja meg a Parkinson-kór kialakulását

A teszt a vérben lévő fehérjéket vizsgálja, amelyek koncentrációja eltér a Parkinson-betegeknél az egészséges mintákhoz mérten, írja a 24.hu.

A Nature Communications folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a kutatók nyolc olyan fehérjét azonosítottak, amelyek mértéke alaposan eltér a Parkinson-kórban szenvedők vérében az egészséges páciensekhez képest. Ezekkel a biomarkerekkel kiképeztek egy mesterséges intelligencia-modellt, amellyel azonosítani tudták azokat a betegeket, akiknek fehérjeprofilja hasonlít a Parkinson-kórhoz kötődő fehérjeprofilokhoz.

Amikor egy 41 fős csoporton – amelyben 30 Parkinson-kóros és 11 egészséges ember vett részt – tesztelték a modellt, 100 százalékos pontossággal vizsgázott. A kutatók ezután egy különálló, 54 fős csoportot vizsgáltak meg, akiknek alvászavaruk volt – ez gyakori előjele a Parkinson-kórnak. Az 54-ből 47 embernél találtak gyanús jeleket, a tesztet követő utánkövetési fázis során pedig eddig 11 embernél derült ki, hogy Parkinson-kóros, míg 5-nél hasonló rendellenesség alakult ki.

A teszt átlagosan 3 és fél évvel, egy esetben pedig közel 7 és fél évvel előre jelezte a Parkinson-kór megjelenését, ami igencsak ígéretesnek tűnik, írja a 24.hu.

Fotó: archív
Fotó: archív

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink