hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Ultrahangos tapasz ad képet a belső szervek állapotáról

Átalakították az orvosi képalkotást a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói az ultrahangos tapasszal, írja a hvg.hu.

Mi lenne, ha az álladó kontrollt le lehetne egyszerűsíteni? – tette fel a kérdést a MIT docense, és kollegáival együtt egy tapasz formájában dolgozó ultrahang-monitort terveztek, amely képes leképezni a testben lévő szerveket. Szilikongumiból készült rugalmas tapaszukat öt ultrahangsorba ágyazták be. Ezek új piezoelektromos anyagból készültek, amelyet a kutatók kifejezetten ehhez az eszközhöz fejlesztettek ki. A tömbök kereszt alakban vannak elhelyezve, ami lehetővé teszi, hogy a tapasz a teljes hólyagot leképezze, ami körülbelül 12x8 centiméter, amikor megtelt. A tapaszt alkotó polimer finoman tapad a bőrhöz, így könnyen fel- és leválasztható. A bőrre helyezett alsónemű pedig segíthet a helyén tartani.

A kutatók a Massachusettsi Általános Kórházzal együttműködve húsz különböző testtömeg-indexű betegen tesztelték a tapaszt. Az alanyokról először tele hólyaggal, majd részben üres, utána teljesen üres hólyaggal készült felvétel. Az új tapaszról kapott képek minősége hasonló volt a hagyományos ultrahanggal készültekhez, és az ultrahang-tömbök testtömeg-indexüktől függetlenül minden résztvevőn működtek. Hatékonyan figyelhetők a hólyagtérfogat változásai, ráadásul nincs szükség ultrahanggélre, és nyomást sem kell alkalmazni, mint egy hagyományos ultrahangszondánál, mivel a látómező elég nagy ahhoz, hogy az egész hólyagot lefedje.

A szakemberek egy hagyományos ultrahangszondával nézték meg a tapasz által rögzített képeket, de ez inkább a kényelem és a koncepció bizonyítékaként történt. Most egy okostelefon méretű hordozható verzión dolgoznak, amellyel a képek megtekinthetők, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink