hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

 

Új terápiás célpont és kezelés ARDS terápiájában idős betegeknél

A Northwestern University kutatói a Science Translational Medicine folyóiratban egy új terápiás célpontról számoltak be idős betegek akut légzési distressz szindrómájának kezelésében.

Az egérmodelleken végzett vizsgálatok során a kutatócsoport megfigyelte, hogy az ARDS után kialakuló tüdőkárosodás és szepszis elsősorban a tüdő endothel sejtjeinek lelassult, gyenge regenerációs képességével függ össze.

Idős egerekben a FOXM1 gén expressziója gyengült a fiatal példányokhoz képest. A kutatók ezért megpróbálták reaktiválni ezt a gént, és sikerrel is jártak egy már engedélyezett készítmény, a decitabin használatával. Covid-19 fertőzött emberi szövetmintákat begyűjtve a kutatók kimutatták, hogy a 80 év feletti betegeknél a FOXM1 gén expressziója leállt, míg az 50-60 év közötti betegekben nem. Ezért a kutatók szerint a humán gyógyászatban, idős betegeknél jó eséllyel használható lehet ez a módszer a súlyos ARDS kezelésében.

Forrás: Xiaojia Huang et al, Endothelial FoxM1 reactivates aging-impaired endothelial regeneration for vascular repair and resolution of inflammatory lung injury, Science Translational Medicine (2023). DOI: 10.1126/scitranslmed.abm5755

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink