hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Új hatóanyag-jelöltek a leukémia és a limfóma terápiájában

A PharmaOnline szerint a PLOS ONE folyóiratban jelent meg a University of Texas at El Paso (UTEP) kutatóinak cikke, amelyben egy olyan új hatóanyag-jelöltről számolnak be, amely sikeresen képes programozott sejthalált indukálni leukémiás és limfómás sejtekben.

A kutatók több mint 1300 potenciális hatóanyagot teszteltek rákos sejteken, és az eredmények szerint a tiofén F-8 humán tumorsejt-tenyészetekben hatékonynak bizonyult a rákos sejtek elölésében. 

A hatóanyag egy olyan heterociklikus molekula, amely gyulladáscsökkentő, szorongáscsökkentő, antipszichotikus, antimikrobiális, antimitotikus és kinázgátló aktivitással rendelkezik. Az F8 kódnevű molekula az adagolást követően 48 óra elteltével a rákos sejtvonalak egy kis csoportjánál következetesen sejtpusztulást idézett elő már alacsony mikromoláris tartományban. 

További vizsgálatok kimutatták, hogy az F8 foszfatidil-szerin externalizációt, reaktív oxigéngyökök keletkezését, mitokondriális depolarizációt, kinázgátlást és apoptózist indukált, ezért a jövőben többféle rákos sejtvonal esetében is értékelik majd hatásosságát, írja a lap.

 

PDPics képe a Pixabay-en

 
(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink