hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Új biomarker ALS és frontotemporális demencia korai diagnózisára

A Nature Medicine folyóiratban jelent meg a Johns Hopkins University School of Medicine kutatóinak cikke, amelyben két neurodegeneratív betegség, a Lou Gehrig betegségként is ismert ALS és a frontotemporális demencia (FTD) közös biomarkerének kifejlesztéséről számolnak be.

Szemben az eddigi, neurofilamentumok mérésén alapuló tesztekkel, az új antitest-alapú módszer már a tünetek megjelenése előtt képes eredményt adni.

Egyre több tanulmány mutatta ki, hogy az ALS és az FTD betegekben a TAR DNS-kötő protein 43, röviden TDP-43 fehérje szerkezete hibássá válik, működése megváltozik. Ha ez bekövetkezik, az RNS-splicing során téves információk alapján épülnek fel a normál idegműködéshez szükséges fehérjék. Az RNS-ekben ilyenkor hibás szekvenciák jelennek meg, amelyeket a tudomány “kriptikus exonoknak” nevez.

A kutatók a mostani vizsgálatban egy ilyen kritpikus exonhoz, a HDGFL2-höz szelektíven kötődő antitestet fejlesztettek ki, ami extrém szenzitív kimutatást tesz lehetővé, még a betegségek tüneteinek megjelenése előtt. A kutatók reményei szerint a biomarker klinikai alkalmazásának elemzése hamarosan klinikai vizsgálatokban is megkezdődhet.

Forrás: Katherine E. Irwin et al, A fluid biomarker reveals loss of TDP-43 splicing repression in presymptomatic ALS–FTD, Nature Medicine (2024). DOI: 10.1038/s41591-023-02788-5

Gerd Altmann képe a Pixabay-en
Gerd Altmann képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink