hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

 

Testen belüli 3D nyomtatás ultrahang alapú eljárással

Új, hangalapú 3D nyomtatási technikát fejlesztettek ki, az úgynevezett “mélybehatoló akusztikus térfogati nyomtatást” (DVAP), közli a Rakéta.

A Duke Egyetem és a Harvard Medical School kutatói olyan technológiát dolgoztak ki, amelynek köszönhetően egy nap új világ köszönthet az egészségügyre – a minimális invazív műtétek világa. A mélybehatoló akusztikus volumetrikus nyomtatásnak (DVAP) nevezett módszer ugyanis egy újszerű, a bonyolult műtéteket kikerülő megközelítést vezet be egy biokompatibilis anyag, a “sono-ink” segítségével. A “sono-ink” vagy magyarul szono-tinta az ultrahang impulzusok hatására felmelegszik és megszilárdul.

A szono-tinta sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy különböző élettartamú és tulajdonságú készítményeket utánozzanak a különböző biológiai szövetek helyettesítésére – például akár csontokat. Laboratóriumi tesztek során az eljárással már sor került egy kecske szívszakaszának lezárására, de kijavították egy csirkecomb csonthibáját, sőt sikerült kemoterápiás gyógyszert adagoló hidrogéleket is nyomtatni közvetlenül a májszövetbe.

Mint azt a kutatást vezető Junjie Yao professzor elmondta: “Mivel a szöveteken keresztül tudunk nyomtatni, sok lehetséges alkalmazást tesz lehetővé a sebészetben és terápiában, amelyek hagyományosan nagyon invazív és zavaró módszereket foglalnak magukban. Ez a munka izgalmas új utat nyit a 3D nyomtatás világában, és izgatottan várjuk, hogy együtt fedezzük fel az eszközben rejlő lehetőségeket.”

A teljes információ

(forrás: raketa.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink