hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Szathmáry Eörs: Az MI egy új evolúciós faj

Az Index az élet keletkezéséről, evolúciós örökségünkről és az emberiség jövőjéről beszélgetett  Szathmáry Eörs akadémikussal, evolúcióbiológussal.

Szathmáry Eörs az Index-nek többek között arról beszélt, hogy

  • hogyan keletkezhet önfenntartó élet egyszerű élettelen molekulákból;
  • ki vetette fel először ezt a lehetőséget;
  • mi volt a legjelentősebb evolúciós ugrás a Földön;
  • miért közeleg az összeomlás;
  • mi a baj a kapitalizmussal;
  • génjeinkben hordozzuk-e a végzetünk;
  • új, kockázatos evolúciós fajt hoztunk létre, a mesterséges intelligenciát;
  • agresszív-e az emberi faj,
  • hogyan tudjuk kordában tartani kártékony önző génjeinket.

(...)

Mit kellene tenni? Ön mit tart a legfontosabbnak ebben a pillanatban?

A klímaváltozást már nem lehet visszafordítani, azon már túl vagyunk. De meg kell próbálni csillapítani, akár radikális eszközökkel is, mert különben szó szerint ránk ég a bolygó. De a baj nem jár egyedül. A mesterséges intelligencia elterjedésének nem az a legnagyobb veszélye, hogy rábízunk egy csomó dolgot, és rossz döntéseket hoz, vagy olyanokat, amiket nem látunk át, hanem az, hogy AI-jal megjelenhet egy új evolúciós rendszer. Amikor a mesterséges intelligencia saját maga, autonóm módon újabb mesterséges intelligenciákat tud generálni, akkor az önreprodukciós képesség, az öröklődés és a változatosság is megjelenik benne.

Lényegében elindul egy darwini rendszer, és ahol megjelenik, ott spontán módon megjelenik az önérdek is.

Az terjed el, az érvényesül, aki hatékonyan csinálja. Ha ez megtörténik, akkor nyilvánvalóan lesznek olyan reprodukálódott változatok is, amelyek olyasmiket fognak csinálni, ami csak nekik kedvez, de nekünk káros. Ez olyan, mint ha egy új faj jelent volna meg, csak mi teremtjük meg, viszont meg is ihatjuk a levét, bizonyos dolgokat ugyanis az AI sokkal jobban és gyorsabban végez, mint mi. Egyáltalán nem veszélytelen például, ha az algoritmusok reprodukálódnak, és elkezdenek a kibertérben tenyészni, adott esetben a számunkra hasznos algoritmusok rovására. Aztán ha robotokban alkalmazzák ezeket a bomlasztó autonóm algoritmusokat, akkor elég ijesztő jelenség alakulhat ki. Ami korábban csak a fantázia terméke volt, könnyen valós tapasztalattá válhat. (...)

A teljes interjút ITT olvashatja

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink