hirdetés
2024. június. 30., vasárnap - Pál.
hirdetés

 

Stroke-ot okozhat a magány

Egy friss tanulmány szerint a magányosság jelentős mértékben növelheti a stroke kockázatát, írja a The Guardian nyomán a Portfolio.

Új kutatások szerint a magány halálozási hatásai hasonlóak lehetnek napi 15 szál cigaretta elszívásának következményeihez.

Bár korábbi kutatások már összefüggésbe hozták a magányosságot a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával, eddig kevesen vizsgálták kifejezetten a stroke-ra gyakorolt hatását.

A Harvard Egyetem által vezetett tanulmány most először vizsgálta meg részletesen, hogyan változik a stroke kockázata azoknál, akik hosszú távon magányosnak érzik magukat. A kutatás során több mint 12 ezer 50 éves vagy annál idősebb személyt kérdeztek meg arról, mennyire érzik magukat magányosnak. Az adatokat 2006 és 2018 között gyűjtötték össze. Négy évvel később mintegy 9000 ember válaszolt ismét ugyanazokra a kérdésekre.

A kutatók megállapították, hogy azoknál, akik krónikus magányosságot tapasztaltak, 56%-kal magasabb volt a stroke kockázata azokhoz képest, akik nem érezték magukat tartósan magányosnak, közli a lap.

 

(forrás: Portfolio)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink