hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Sosem látott részletességű sejtatlasz készült a gerincvelőről

A hvg.hu szerint eddig nem ismert, a gerincvelő-sérülések után sejtszinten keletkező összetett molekuláris folyamatokat sikerült feltérképezniük a kutatóknak, reményt adva akár sikeres génterápiák kifejlesztésére.

A lap szerint svájci kutatóknak sikerült megalkotniuk egerek gerincvelő-sérülésének négydimenziós modelljét, ami képes megmutatni, hogy miként reagál a gerincvelő közel félmillió sejtje az eltérő súlyosságú sérülésekre. A sejtatlasz nevű modell segíthet a kutatóknak megválaszolni az eddig megoldatlan kérdéseket, és új kezelési módszereket kidolgozni a gerincvelő-sérülésben szenvedők számára.

A kutatók két innovatív technológiát is bevetettek a rágcsálómodellek gerincvelő-sérüléseit mutató, első átfogó sejttérkép elkészítéséhez. Az egysejtű szekvenálás az egyes sejtek genetikai felépítését vizsgálta. A térbeli transzkriptomika egy élvonalbeli technológia, amely megmutatja, hol történnek a sejttevékenységek. Ez kiterjesztette a térképet a teljes gerincvelőre, megőrizve a térbeli összefüggéseket és a különböző sejttípusok közötti kapcsolatokat. Az így szerzett adatmennyiség olyan hatalmas volt, hogy új gépi tanulási technikákat kellett kifejleszteni a feldolgozásukhoz. Ez a számítási megközelítés arra használja fel a mesterséges intelligenciát, hogy ne csak az egyes sejtek azonnali genetikai válaszait ábrázolja, hanem ezeket a válaszokat a gerincvelő fizikai és időbeli síkján is elhelyezze.

A részletes térkép nemcsak azt mutatja meg, hogy mely sejtek érintettek, hanem azt is, hogy miként lépnek kapcsolatba egymással, és hogyan változnak a sérülés és a felépülési folyamat során, közli a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink