hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

 

Rákos sejteket pusztító nanorobotokat fejlesztettek

Rákpusztító nanorobotokat hoztak létre a Karolinska Intézet tudósai, írja a svéd orvosi egyetem közleménye nyomán a 24.hu.

A tanulmányból az is kiderül, hogy az eszközök "fegyvere" kizárólag a daganatos sejtek mikrokörnyezetében aktiválódik, megkímélve ezzel az egészséges sejteket.

A kutatócsoport tagjai korábban olyan peptidekből álló szerkezeteket alkottak, amelyek úgynevezett halálreceptorokat helyeznek a sejtekre, elpusztítva azokat. A peptidszerkezet így egy végzetes fegyvernek számít, amit ha bejuttatnának egy emberi szervezetbe, válogatás nélkül pusztítani kezdené a sejteket.

A tudósok ezt azzal kerülték ki, hogy a szerkezetet egy nanorobot belsejébe tették, amely csak a daganatok savas mikrokörnyezetében aktiválják a fegyvert.

A kutatók úgy vélik, így sikerült létrehozniuk egy olyan eszközt, ami célzottan képes rá, hogy megölje a rákos sejteket.

A nanorobotokat már le is tesztelték olyan egereken, amiknek mellrák-tumorok voltak a szervezetében. A kezelésben részesülő állatoknál 70 kevésbé növekedett a daganat azokhoz képest, amelyeknél nem alkalmazták az innovatív szerkezetet.

Azonban mielőtt embereknél is be lehetne vetni a rákpusztító nanorobotokat, több kísérletet kell rajtuk elvégezni, illetve a kutatóknak részletesen fel kell tárniuk, hogy milyen esetleges mellékhatásokat válthatnak ki a pácienseknél, akiknél alkalmazzák őket, írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink