2024. április. 29., hétfő - Péter.

Purinbontó bélbaktériumok segíthetnek az atheroszklerózis elkerülésében

A University of Wisconsin-Madison kutatói a Cell Host & Microbe folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy sikerült azonosítaniuk azokat az emberi bélbaktériumokat, amelyek a húgysav lebontásán keresztül képesek kontrollálni az artériákban lerakódó plakkok mennyiségét, így segítséget nyújthatnak az atheroszklerózis elleni küzdelemben.

A kutatók egy közel ezer emberből álló mintán vizsgálták a bél baktériumflórájának összetételét, és meghatározták azokat a baktériumokat, amelyek alacsony húgysavszintet okoztak. Egerek béltraktusába átültetve ezeket a baktériumokat azt tapasztalták, hogy az artériás plakkok gyakorisága csökkent, a vér húgysavtartalma pedig alacsonyabb lett.

Mivel az atheroszklerózis egyik kockázati tényezője a vér magas húgysavszintje (a többi közt a koleszterinszint mellett), ezeket a purinbontó baktériumokat szklerotikus artériákkal rendelkező egerekbe ültetve sikerült javítani állapotukon.

Forrás: Kazuyuki Kasahara et al, Gut bacterial metabolism contributes to host global purine homeostasis, Cell Host & Microbe (2023).

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)