hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Pandasiker

Világra jött az első, fagyaszott spermából fogant óriáspanda Kínában. A 11 éves Jo-jo helyi idő szerint csütörtök reggel adott életet bocsának a délkelet-kínai Szecsuan tartományban található pandatenyésztő központban.

.

Az évtizedes hagyományokra visszatekintő kínai pandatenyésztési programban ez volt az első alkalom, hogy fagyasztott hímivarsejtekkel megtermékenyített panda egészséges utódot hozott világra. „Ezzel a módszerrel elkerülhető a beltenyészet, és könnyebben fenntartható a faj sokfélesége” – magyarázta Huang Jen, a központ egyik kutatója.
A pandák renyhe szexuális aktivitása miatt a veszélyeztetett állatokat általában mesterséges megtermékenyítéssel szaporítják. A lehetséges donorok korlátozott száma miatt, rendkívüli áttörésnek számít, hogy az évekkel ezelőtt lefagyasztott spermiumokkal végre sikeres volt a megtermékenyítés.
Ezzel a módszerrel egyébként már más országokban is próbálkoztak, de sikereket csak a frissen vett spermiumokkal értek el.
A veszélyeztetett fajnak minősülő, nemzeti kincsnek tartott óriáspandák sorsát Kínában megkülönböztetett figyelem övezi. Az állatok természetes élőhelyén, a közép-kínai Kanszu, Szecsuán és Sanhszi tartományok határvidékén megközelítőleg 1600 pandát tartanak nyilván.
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink