hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Ősi vírusmaradványokkal a rák ellen

A szervezetünkben rejlő ősi vírusmaradványok segíthetnek a rák elleni védekezésben – állítja a Francis Crick Institute egyik tanulmánya, amit a Telex idéz.

A londoni orvosbiológiai központ kutatócsoportja szerint a rákos sejtekben elszabadulhatnak azok a törzsfejlődés során DNS-ünk részévé vált vírusmaradványok, amelyeket a szervezet egyébként normális működése során képes elnyomni, ez azonban, annak ellenére, hogy aggasztóan hangzik, akár a gyógyításhoz vezető irányt is megadhatja – derült ki a BBC ismertetőjéből.

Ezek a vírusmaradványok önmagukban külön veszélyt nem feltétlenül okoznak, ám épp elegendők ahhoz, hogy az immunrendszer aktív működésében kulcsszerepet játszó B-limfociták védekező reakcióját kiváltsák. Így alkalmasak lehetnek arra, hogy a szervezet időben felismerje a rákos daganatok megjelenését.

Ennek alapján akár gyógyításra és megelőzésre is alkalmas oltást lehet kidolgozni – remélik a kutatók, akik ezt most a tüdőt megtámadó daganatos sejtek területén vizsgálják. „Kiderült, hogy az antitestek felismerik a belső eredetű retrovírusok maradványait” – kommentálta Julian Downward professzor.

További részletek

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink