hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Orálisan alkalmazható növényi alapú inzulin

Az OTSZ Online szerint génpuskával bevitt gén segítségével az emberivel azonos, jó felszívódású inzulint sikerült amerikai kutatóknak salátával termeltetniük.

A Biomaterials folyóirat júliusi számában megjelent cikkükben a University of Pennsylvania kutatói arról számoltak be, hogy sikerült az emberivel azonos szerkezetű, orálisan alkalmazható, jól felszívódó inzulint termeltetniük salátában. Az 50 éve használt inzulin alkalmazása még mindig némi kockázattal jár a betegek számára, annak ellenére is, hogy nélkülözhetetlen segítséget jelent a világ 537 millió cukorbetege számára. A most már akár inzulinadagoló tollakkal is beadható hormon a legújabb klinikai vizsgálatok szerint olyan gyorsan éri el a véráramot, hogy hipoglikémiát okozhat, az automata inzulinadagolók pedig képesek ugyan precíz dózisokban adagolni a készítményt, de túl drágák, így a betegségben szenvedőknek csak egy kis része engedheti meg magának.

A most közölt cikk szerint a Penn’s School of Dental Medicine kutatói egy olyan proinzulint fejlesztettek, amely forradalmasíthatja a cukorbetegség kezelését. A kutatók az inzulin termeléséhez szükséges géneket génpuskával lőtték be saláta növényekbe, majd miután ezek a gének integrálódtak a növényi genomba, a képződő magvak már permanensen hordozták az inzulintermelő géneket. Az ezekből a magvakból kinevelt saláták leveleit fagyasztva szárítás után megőrölték, és az FDA vonatkozó iránymutatásai alapján orálisan alkalmazható készítményt állítottak elő. Ez az eljárás jelentősen különbözik az inzulin hagyományos előállítási műveletétől, amikor a hormont baktérium- vagy élesztősejtekkel termeltetik, ami egy drága és tisztítást is igénylő folyamat, nem beszélve arról, hogy a keletkező terméket alacsony hőmérsékleten kell szállítani és tárolni. A kutatók által a mostani fejlesztés során alkalmazott módszer legnagyobb előnye, hogy nincs szükség drága és bonyolult laborfelszerelésre, és a termék szobahőmérsékleten is stabil és jól eltartható. Ráadásul a készítmény orálisan is adagolható, mert a szilárd növényi sejtfalak megvédik az inzulint a gyomorsavtól, és biztosítják, hogy a bélbaktériumok bontsák le a hatóanyagot. Az így feltárt inzulin a bél-máj tengelyen keresztül a májba kerül.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink