hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

November 3-tól ismét Magyar Tudomány Ünnepe

Mi vár ránk a mesterséges intelligencia korában? Többek között erre is keresik a választ a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatán.

Forradalmi változás küszöbén a világ, a mesterséges intelligencia szerepét tekintve mindenképpen. A technológia előretörését egyszerre övezi lelkesedés és aggodalom, hiszen nem látható előre, mit hoz a jövő. Ám ez egy sor más kérdésre is igaz. A tisztánlátáshoz egyvalami azonban rendre a segítségünkre van, ez pedig a tudomány, amely az új technológiákat létrehozza, és amelynek kulcsszerepe van a működésük megértésében éppúgy, mint hatásaik előrejelzésében és vizsgálatában.

A Magyar Tudományos Akadémia az idén immár 20 éves Magyar Tudomány Ünnepén kiemelt figyelmet szentel mind a mesterséges intelligenciának, mind más olyan technológiáknak, amelyek megértésében a tudomány magyar művelőinek meghatározó szerepük van.

Szókratészi szerénységgel csak annyit állíthatunk biztosan: nem tudjuk. Azzal viszont tisztában lehetünk, hol tart a tudomány most, milyen tényeket, jelenségeket, szempontokat és következményeket kell vele kapcsolatban számba vennünk. A mesterséges intelligencia, tekintsük technológiának, módszernek vagy szemléletnek, szinte minden tudományterületre betette a lábát. Megtudhatjuk, milyen kihívást jelent a fiatal kutatók életében, milyen kérdéseket vet fel, és milyen lehetőségeket, megoldásokat nyújthat az oktatásban. Az is kiderül, milyen tényeket ismerünk, és hol vannak még fehér foltok a mesterséges intelligencia alkalmazásával és perspektíváival kapcsolatban a biológiában és az orvostudományban. Szathmáry Eörs például bemutatja, mik az MI igazi veszélyei evolúciós szempontból, többen viszont az előnyeit emelik ki, például a rákkutatásban, az onkológiai képalkotó diagnosztikában vagy a bőrgyógyászatban.

A mesterséges intelligenciát behatóbban körbejáró szakmai programok mellett külön tematikus napot szentelünk a témának a nagyközönség számára, hogy a legfontosabb aspektusok felvillantásával képet adjunk arról, milyen mérföldkövek szegélyezik az MI fejlődésének útját, hol tartunk most, és milyen társadalmi-gazdasági változások várhatók a jövőben. A tematikus napot Szegedy Balázs és Prószéky Gábor előadásai vezetik fel a Tudományünnep+ program részeként.

Csepeli György – szintén a Tudományünnep+ program keretében tartandó előadásában – a Nick Bostrom által megjósolt szuperintelligencia pozitív és negatív lehetőségeit vizsgálja meg a bizonytalanság korában.

A fentieken kívül megismerhetjük a modern klinikai pszichológia, azon belül is a kognitív viselkedésterápia és az alacsony intenzitású pszichológiai intervenciók színtereit, Csiba László előadásából pedig a magas vérnyomás szerepét a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

A jubileumi tudományünnepen is több száz rendezvényt szervez az Akadémia a határon túl, vidéken és a fővárosban is, ahol most az MTA székházának felújítása miatt a Humán Tudományok Kutatóházába várjuk vendégeinket.

Minden program, így a laikus közönségnek szóló ismeretterjesztő előadások is díjmentesen látogathatók, de a helyek korlátozott száma miatt mindenképpen előzetes regisztráció szükséges!

Részletes program és regisztráció: tudomanyunnep.hu

(forrás: MTA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink