hirdetés
2024. november. 05., kedd - Imre.
hirdetés

 

Tudomány

Nagyobb az allergia veszélye, ha a csecsemő későn kap szilárd ételt

Ha túl hosszú ideig nem adnak szilárd ételt a csecsemőnek, 5 éves kora táján nagyobb lesz az ételallergiára és az inhalációs allergiára (szénanátha, asztma) való hajlam kialakulásának a veszélye.
„Gyakran javasolják, hogy az allergiás betegségek megelőzése érdekében a csecsemőt 6 hónapos koráig kizárólag szoptassák, azonban ennek az ajánlásnak, úgy látszik, nincs komoly tudományos alapja. Sőt, ha későn kezdenek tejet, tojást, gabonaféléket és más szilárd ételeket adni a gyermeknek, akkor nagyobb lesz az atópiás dermatitisz, az ekcéma és a tünetekkel járó vagy tünetmentes allergiás szenzitizáció kockázata. Kutatásunkban 1-es típusú diabéteszre hajlamos 5 éves gyermekeket vizsgáltunk, akikben a cukorbetegségre való hajlamot a humán leukocita antigén (HLA) haplotípusa alapján állapítottuk meg. Ebben a csoportban kívántuk megállapítani, hogy van-e összefüggés az étel- és az inhalációs allergiák, illetve aközött, hogy a gyermek az első életév folyamán mikor kezdett szilárd táplálékot fogyasztani” – mondta Bright I. Nwaru, a finnországi Tamperei Egyetem kutatója, akinek munkatársaival együtt készített vizsgálatát a Pediatrics közölte és a Medscape ismertette.
 
994 gyermekben vizsgálták a szoptatás időtartamát, a szilárd étel bevezetésének időpontját és az allergén-specifikus immunglobulinok (IgE) szintjét 5 éves korban. Az adatokat a logisztikus regresszió elnevezésű statisztikai eljárással elemezték.
 
A kizárólagos szoptatás időtartamának középértéke 1,8 hónap volt, és 0–10 hónap között változott. Egyes élelmiszerek késői adása egyértelműen összefüggött az ételallergénekre kialakuló szenzitizációval. Ilyen étel a burgonya (késői a bevezetése, ha a 4. hónap után történik [>4 hó]), a zab (>5 hó), a rizs (>7 hó), a búza (>6 hó), a hús (>5,5 hó), a hal (>8,2 hó) és a tojás (>10,5 hó). Az inhalációs allergénekre kialakuló szenzitizáció a burgonya, a rizs, a hús és a hal késői adásával függött össze.
 
Az ételallergiák esetében a legdöntőbb a tojás, a zab és búza bevezetésének ideje volt, az inhalációs allergiákéban pedig a burgonyáé és a halé. Ez az összefüggés akkor sem változott, ha figyelembe vették a szülők allergiás betegségeit.
 
A kutatás mindazonáltal korlátozott érvényű, mivel egy speciális gyermekcsoporton végezték, és igazolásra szorul, hogy az eredmények általánosíthatók-e minden gyermekre. Emellett a populáció egészéhez képest rövid volt a kizárólagos szoptatás időtartama is. Ezért egyrészt átfogóbb vizsgálatokat kell végezni, és másrészt a vizsgált gyermekek hosszú távú követése szükséges annak megállapításához, hogy az allergiás szenzitizáció tünetekkel járó allergiás betegséghez vezet-e bennük.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink

  • learn more Gyakorlati fájdalomcsillapítás

    A fájdalomcsillapítás minden gyakorló orvosnak feladata és kötelessége úgy, mint az elsősegélynyújtás vagy a reszuszcitáció. A...

  • learn more Alapvető sebésztechnika

    A nagy sikerû könyv bõvített, aktualizált második kiadása kerül a szakmai olvasóközönség elé. Új például a "Mûtõi magatartás"...

  • learn more Pszichiátriai gondozási kézikönyv

    A könyv a krónikus pszichiátriai betegségek hosszú távú, akár évtizedekig tartó ambuláns ellátási formáját mutatja be. Ez a...

  • learn more A gasztroenterológia története

    Az orvoslás önálló, sajátos arculattal rendelkező területe az egyetemes tudománynak, és szerves része az általános...

  • learn more Fül-orr-gégészet fej-nyak-sebészet

    A tankönyv összefoglalja a fül-orr-gégészetben és a szakma határterületein az utóbbi évtizedekben lezajlott diagnosztikus és...

  • learn more Diabetes mellitus – A gyógyszerészi gondozás alapelvei

    A hasznos kiadvány az alapismereteken túl részletesen kitér a cukorbetegség kezelésére, a gyógyszeres...

  • learn more Szombathely belvárosának látványtérképe

    Több száz légi fotó és közel ezer földi felvétel segítségével készítette el Ferenc Tamás képzőművész a mai...

  • learn more Rendhagyó szakácskönyv. Patikusok receptjei és borai

    Az utolsó darabig elfogyott, a későn rendelők pedig már nem is juthattak hozzá a Galenus Kiadó „Rendhagyó...

  • learn more Pharmacology and dermatopharmacology of mouse ear inflammation

    A kísérletes gyulladások egéren témájú sorozatban megjelent legújabb, harmadik kötetben, a...

  • learn more Kórtani alapismeretek

    A tankönyv a kórtani alapok ismertetése után részletesen foglalkozik az egyes szervek, szervrendszerek kórtani alapismereteivel. Ez az...

  • learn more Transzfúzió

    A könyv a hazai palettáról évek óta hiányzó munkát pótol. A vérátömlesztés a mindennapi klinikai/kórházi munka során napjainkban is gyakori (olykor...

  • learn more Nyílt lábszártörések

    A Traumatológia Témakörök sorozatban újdonságként egy monográfia is megjelent, mely egyben egy tudományos munka összefoglalója is. A 222 oldalas...

  • learn more A csontritkulásról - Patika Magazin könyvek

    Hogyan működik a csontszövet? Mik a csontritkulás rizikófaktorai? Mennyire meghatározó a gyermekkor, és mire kell...

  • learn more Képes szimmetria

    A Széchenyi-díjjal kitüntetett, kémiával foglalkozó, nemzetközileg elismert akadémikus szerzőpáros könyve pontosan és ugyanakkor közérthetően,...

  • learn more Magyarországi kastélyok grafikus látványtérképe

    Negyvenkilenc magyarországi kastélyt ismerhetnek meg ennek a pompás látványtérképnek a segítségével. A kiadvány...

  • learn more Az agyvelő boncolása

    Ez a könyv az agyvelő normális anatómiájával foglalkozók, tehát elsősorban az egyetemi hallgatók számára készült. A szövettani, élettani és...

  • learn more Magyarországi várak grafikus látványtérképe

    Hazánk történelmében jelentős szerepet játszó 49 vár történetét és elhelyezkedését ismerhetik meg a vásárlók...

  • learn more Álláskeresők könyve

    Hányan keresnek ma állást Magyarországon? Hányan készülnek feladni, és ami rosszabb, hányan adták, adják fel? Hiánypótló könyv magyar szerzőtől az...

  • learn more Ärztliche Kommunikation

    Die Arzt-Patienten-Beziehung erfordert über die alltäglichen Kommunikationsfähigkeiten hinausgehend auch spezielle Kenntnisse. Die alltägliche Praxis...

  • learn more Funkcionális anatómia

    A tankönyv a hallgatók számára biztosítja azon az ismereteket, melyek elsajátítása lehetővé teszi a szakmai tárgyak megértését,...