hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Mesterséges genomból készítettek élő sejtet

A Nottingham Egyetem munkatársai a Cell hasábjain számoltak be róla, hogy sikerrel járt a szintetikus genomú élesztő létrehozására irányuló tudományos program, közli az Index.

A tudományos mérföldkőnek számító eredmény úgy jött létre, hogy a kutatók 16 kromoszóma mesterséges változatát állították elő, majd egyesítették ezeket egy élő organizmusban.

A tudomány eddig csak mesterséges genetikán alapuló vírusokat és baktériumokat tudott létrehozni. Az állati vagy növényi sejtek ezeknél jóval összetettebbek, ezért az élesztő létrehozása nagyon nehéz elméleti és technikai kihívás volt. A problémát az jelenti, hogy a beavatkozás legtöbbször mérgező és végzetes a sejt számára – számolt be az Axios hírportál nyomán a lap.

A kutatók a mesterséges élesztővel három fő célt értek el: fokozták a genom stabilitását, megváltoztatták bizonyos genetikai instrukciók célját, és olyan rendszert építettek be, amellyel a jövőben könnyebb lesz különböző képességekkel felruházni a sejteket. Ezek kiválóan alkalmasak lehetnek arra, hogy például metánt elfogyasztva gyógyszereket, üzemanyagot vagy bármilyen kívánt anyagot előállítsanak.

A kutatók felhívták rá a figyelmet, hogy szükséges a mesterséges sejtek felhasználását szabályozó jogi szabályok és technikai követelmények meghatározására. A mesterséges élesztő előállítását vezető kutató, Benjamin Blount rámutatott, hogy az általuk kreált szervezet nem tudja génjeit továbbadni és nem marad életben természetes körülmények között.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink