hirdetés
2024. augusztus. 25., vasárnap - Lajos, Patrícia.
hirdetés

 

Megvizsgálták az öregedést

Az amerikai Stanford Egyetem tudósainak vizsgálata alapján az öregedés nem folyamatos. Legalább két életszakaszban, rendkívül gyorsan zajlik le, írja a hvg.hu.

Az erről szóló publikáció a Nature Aging című tudományos folyóiratban jelent meg.

A kutatás során 108, 25 és 75 év közötti önkéntes egészségi állapotát vizsgálták meg, akik vér- és székletmintákat is adtak néhány havonta, majdnem hét éven keresztül. A szakemberek 135 000 különböző molekulát – RNS-t, fehérjéket és metabolitokat –, valamint mikrobát – a résztvevők bélrendszerében és bőrén élő baktériumokat, vírusokat és gombákat – vizsgáltak. Kiderült, a legtöbb molekula és mikroba száma nem egy lassú folyamatban változott meg, hanem két lépcsőben: egyszer a 40-es évek közepén, egyszer pedig 60 éves kor körül – összegez a The Guardian.

A változások első hulláma a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódó molekulákat, valamint a szervezet koffeint, az alkoholt és a lipideket lebontó képességét érintette. A második hullámnál az immunrendszer szabályozásában, a szénhidrát-anyagcserében és a veseműködésben részt vevő molekulák esetében történt kimutatható változás. A bőr és az izmok öregedéséhez kapcsolódó molekulák mindkét időpontban változáson mentek át.

A kapott eredmény egybevág azokkal a korábbi bizonyítékokkal, melyek szerint számos életkorral összefüggő betegség kockázata nem fokozatosan, hanem rapid módon emelkedik. Az Alzheimer-kór és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata például 60 éves kor felett meredek emelkedést mutat.

A teljes információ

 

Peggy und Marco Lachmann-Anke képe a Pixabay-en
Peggy und Marco Lachmann-Anke képe a Pixabay-en

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink