hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

 

Rájöttek, pontosan mi okozza a csillapíthatatlan viszketést

Egy új, kísérleti egerekkel folytatott kutatás megadta a választ arra, hogy mi váltja ki a viszketés érzését, írja a Science nyomán az Infostart.

A kutatók olyan kísérleti egereken vizsgálták a mechanizmust, amelyeket speciálisan úgy tenyésztettek ki, hogy ne működjenek bennük rendesen a gátlósejtek. A staphylococcus aureus nevű baktériummal hozták kölcsönhatásba a bőrüket. Az eredmény az volt, hogy néhány nap leforgása alatt betegesen elkezdett viszketni a testük, és olyan vadul vakaróztak, hogy még a szőrük egy részét is ledörzsölték.

Az is kiderült, hogy már nemcsak a baktérium irritálta a bőrüket, hanem azok a könnyű érintések is, amire normál esetben nem reagáltak volna ilyen hevesen. Ez hasonló a krónikus viszketéshez, ami a humán populáció 8,4 százalékát sújtja.

A tudósok itt nem álltak meg, hanem elkezdték módosítgatni a baktériumot. Többféle változatot hoztak létre belőle, amelyekből bizonyos molekulák hiányoztak, hogy megtalálják azt az enzimet, ami kiváltja a viszketést. Meg is találták a bűnöst, amely egy PAR1 nevű fehérjét aktivál és elnevezték V8-nak. A bőr neuronjaiban található V8 az, amely különböző jeleket – fájdalom, hő, viszketés – küld az agyba.

Ezek után a laborban emberi neuronokat tettek ki a V8-nak és azok ugyanúgy reagáltak, mint az egerek. A kutatás azt sugallja, hogy a viszketés által krónikusan vegzált emberek nagy részénél valamiféle hibás működés lépett fel ezekben a gerincben található specifikus sejtekben. A konkrét haszna pedig az lehet, hogy segíthet olyan szerek kifejlesztésében, amelyek a PAR1 blokkolásával megfékezhetik a viszketést.

Mivel ez a fehérje szerepet játszik a véralvadásban, ki is próbáltak egy már engedélyezett véralvadás elleni gyógyszert és sikeresek voltak. A kezelt egereknél gyorsan alábbhagyott a viszketés, és enyhült a bőrfelület sérülése, írja az Infostart.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink