hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

 

Megoldás: figyelmetlenségi vakság – videódemonstráció

A fekete trikósok 20-szor passzoltak egymásnak. A videó vége felé egy napernyős nő haladt át a színen. Észrevette? Ha nem, érdemes megnéznie még egyszer a videót.


Mi történik, ha egy új inger jelenik meg a látóterünkben? Bár intuitíve úgy érezzük, egy megkülönböztetett egyedi inger automatikusan magára vonja a figyelmünket, ez meglepő módon sok esetben nem így történik. Ha figyelmünket erősen egy tárgyra vagy eseményre összpontosítjuk, gyakran nem vesszük észre a háttérben előbukkanó feltűnő jelenséget.

Neisser (1979) eredeti kísérletében két egymástól független háromfős kosárlabdázó csoport játékát vetítették egymásra, amint egymásnak passzolgatják a labdát. Az egyik csapat fehér, a másik fekete színű trikót viselt, a kísérleti személy feladata pedig az volt, hogy valamelyik csapat játékosainak minden labdaátadását jelezzék gombnyomással. Fél perc elteltével megjelent a egy hölgy napernyővel a kezében, aki 4 másodpercen látható volt, amint átsétált a képernyőn egyik irányból a másikba a játékosok között. A vizsgált személyek 79%-a ezt nem vette észre, azaz figyelmetlenségi vakság jelentkezett.

A számok meggyőzőek ugyan, de az is elképzelhető, hogy a vakság csak az ingerbemutatás különlegességéből származott, elvégre a részben áttetsző figurák nem mondhatók éppen  jellemzőnek a mindennapi tapasztalásra vonatkozóan. Ezért Simons és Chabris (1999) megismételték a kísérletet teljes mértékben látható figurákkal, de a megfigyelőknek 65%-a még így sem vette észre az ernyős hölgyet. Egy extra feltételben egy feltűnő gorillajelmezbe bújt személy megállt a kör közepén, belenézett a kamerába, megveregette a mellkasát, majd távozott a képernyő másik oldalán, de a kísérleti személyek fele még ezt sem vette észre.
 

Forrás: Szappanos Adrienn: Új és kiugró ingerek figyelemfelkeltő hatása

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink