hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Lábkörmök a szívbetegségről

A levágott lábkörömdarabkák nikotinszintje a nők esetében segíthet előre jelezni a szívbetegség kockázatát. A San Diegó-i University of California kutatásában 62 500 nő vett részt, s mint kiderült, a szívbetegeknél a lábköröm nikotinszintje kétszer olyan magas volt, mint az egészségesek esetében.

Kutatók szerint a lábköröm vizsgálata sokkal pontosabb adatokkal szolgál, új és objektív lehetőséget biztosít annak megállapítására, hogy mekkora adag dohányfüstnek van kitéve a vizsgált személy, s hogy mekkora a valószínűsége szívbetegség kialakulásának. A kutatást irányító Wael Al-Delaimy szerint ez azzal magyarázható, hogy a lábköröm igen lassan, éves szinten mindössze egy centimétert nő. Így a "körömteszt" sokkal átfogóbb képet ad arról, hogy mekkora dózisú nikotin érte az egyén szervezetét egy év leforgása alatt. A teszttel kimutatható a passzív dohányosok nikotinos telítettsége is.

A vizsgálat során 900 nőnél diagnosztizáltak valamilyen szívbetegséget. Azok a hölgyek, akik a lábköröm nikotintartalma szerint a felső ötödbe tartoztak, sokkal soványabbak, kevésbé mozgékonyak voltak, s általában többet ittak, mint azon társaik, akiknél alacsonyabb volt a nikotinszint. Az előbbieknél ily módon nagyobb volt a magas vérnyomás és a cukorbaj kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akiknél alacsonyabb volt a lábkörmök nikotinszintje.

Egyéb kockázati tényezőket figyelembe véve a kutatók kiszámították, hogy a legfelső ötöd tagjai esetében csaknem négyszeres a szívbetegség valószínűsége, mint a legalsó ötödbe tartozóknál. A kutatók szerint, akik eredményeiket a The American Journal of Epidemiology című szaklapban publikálták, a lábkörmök nikotintartalma kockázati tényező attól függetlenül, hogy az adott személy naponta hány cigarettát szív el.


MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink