2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Kiderült, mi okozza a Covid-fertőzés utáni agyködöt

Két olyan fehérjét találtak, amelyek segítségével azonosítani lehet azokat, akiknél fennáll például az agyköd kialakulásának kockázata, írja a hvg.hu.

A Covid utóhatásaitól még hónapokkal, évekkel később szenvedők körében gyakori az úgynevezett agyköd (brain fog), amely során gondolkodási, koncentrációs és memóriaproblémák léphetnek fel. Most úgy tűnik, sikerül rájönni arra, mi okozhatja, írja a hvg.hu.

A Nature Medicine című folyóiratban megjelent publikáció szerint két olyan fehérjét találtak, amelyek segítségével azonosítani lehet azokat, akiknél fennáll a kognitív problémák, például az agyköd kialakulásának kockázata. A vizsgálatok két potenciális biomarkert azonosítottak, amelyek az agyködhöz kapcsolhatók: a fibrinogén fehérjét és a D-dimert – ez egy fehérje fragmens. Mindkettő szintje megemelkedett a vérben. Érdekesség, hogy mindkét anyag részt vesz a vér alvadásában. Maxime Taquet, a tanulmány szerzője szerint mindez azt mutatja, hogy az agyködért a vérrögök lehetnek a felelősek.

Elképzelhető, hogy a fibrinogén közvetlenül hat az agyra és annak ereire, míg a D-dimer a tüdőben kialakuló vérrögökhöz kapcsolódik. Az kognitív problémák oka pedig lehet például az oxigénhiány. A vizsgálat során azoknál az embereknél, akiknél magas volt a D-dimer szintje, nem csak az agyköd, hanem a légzési problémák kockázata is nagyobb volt – emelte ki a szerző.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!