hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Az enyhe COVID késői tünetei

Svéd egészségügyi dolgozók arról számoltak be, hogy enyhe Covid-fertőzésük után 8 hónappal még mindig vannak tüneteik: leggyakrabban csökkent szaglás- és ízérzés, nehézlégzés és fáradtság, közli az OTSZ Online.

A 2021. áprilisában a JAMA-ban megjelent svéd tanulmány szerint az egészségügyi dolgozók jelentős része az enyhe Covid-19 fertőzés után sokáig elhúzódó tünetekről szaglás és az ízlelés elvesztéséről számolt be, ugyanakkor nem észleltek kognitív problémákat ("brain fog": memória vesztés, koncentráció hiány), amelyek igen gyakran társulnak a hosszútávú („long-haul”) Covid-19-el. A tünetmentesen lezajlott COVID-fertőzés után nem emelkedett a hosszú lefolyású tünetek kockázata.

A jelenlegi eredmények a folyamatban lévő, a fertőzés nyomán kialakuló immunitást figyelő COMMUNITY (COVID-19 Biomarker and Immunity) vizsgálatból származnak. A vizsgálatba 2020. április 15. és május 8. között bevont egészségügyi dolgozóknál 4 havonként vér-tesztet végeznek. Összehasonlították a (legalább 8 hónappal korábban) enyhe Covid-on átesett 323 kórházi dolgozó tüneteit a 1072 olyan dolgozó tüneteivel, akiknél a vizsgálat során nem alakult ki Covid. Az előzetesen fertőzésen étesettek 26%-ánál jelentkezett valamilyen tünet mérsékelt/súlyos formában, és legalább 2 hónapig tartott – míg a kontrollcsoportban csak 9%-ban fordult ez elő. Az enyhe tüneteket mutató fertőzöttek átlagos életkora 43 év volt, 83%-uk volt a nő – a nem fertőzött kontroll csoport átlagéletkora 47 év volt, és 86%-uk volt nő.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés